Hent Analysen
Den produktiviteten i den offentlige sektor spiller en stor rolle for landets samlede velstand, selvom her generelt er mindre fokus på produktivitet end i den private sektor.
Udgivet d.
20. oktober 2022 - 09:54
Analyse
Offentlige finanser
Produktivitet
Vækst
Der har aldrig været flere ansatte i den offentlige sektor, som i dag lægger beslag på 30 procent af den danske beskæftigelse. Derfor spiller produktiviteten i den offentlige sektor en stor rolle for landets samlede velstand, selvom her generelt er mindre fokus på produktivitet end i den private sektor.
”Offentlig produktivitet er allerede et stort emne i valgkampen, og både Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti ønsker at øge den offentlige produktivitet. Vores nye analyse viser med al tydelighed, at hvis der er politisk vilje, så er der masser af penge at hente. Analysen viser tilmed, at der er plads til det demografiske træk, hvis man forbedrer produktiviteten,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Timeproduktiviteten i den offentlige sektor er vokset ca. 0,5 procent om året de seneste 50 år ifølge nationalregnskabet. Det svarer omtrent til det opgjorte demografiske træk. Der er ifølge analysen ingen grund til at tro, at man ikke kan blive ved med at øge produktiviteten i den offentlige sektor, og det er dermed unødvendigt at øge udgifterne med det demografiske træk.
“Hvis ikke man løbende øger produktiviteten i den offentlige sektor, bliver vi som samfund fanget i en økonomisk klemme. Vi ser at lønningerne i den private sektor stiger, når produktiviteten øges i sektoren. Da de offentlige lønninger i høj grad følger de private, er det afgørende, at produktiviteten også gør det. Ellers falder den økonomiske vækst, og skattetrykket er nødt til at stige for at finansiere de offentlige lønninger,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Analysen kommer med 5 overordnede anbefalinger til at øge den offentlige produktivitet:
Konklusion og anbefalinger
Anbefalinger om produktivitet i den offentlige sektor
Denne analyse er en del af ”Projekt 3%.” Projektet har til formål at identificere reformer, der kan hæve den økonomiske vækst i Danmark til 3 pct. årligt de næste ti år. Projektet er støttet af Kraks Fond og af Novo Nordisk Fonden. (NNF20SA0066299)
Den produktiviteten i den offentlige sektor spiller en stor rolle for landets samlede velstand, selvom her generelt er mindre fokus på produktivitet end i den private sektor.
Europa sakker bagud i forhold til USA og Kina. Derfor er det tiltrængt, at Mario Draghi kigger EUs konkurrenceevne efter i sømmene. Men fælles EU-gæld og mere statsstøtte løser ikke problemet.
Er staten en oplagt virksomhedsejer? Erfaringerne tyder på, at svaret er nej. Se blot på SAS, som ikke ligefrem har haft ubetinget succes.