CEPOS logo

”Floppet” vindudbud er godt for Danmark

Udgivet d.

28. december 2024 - 16:31

Debat

EU

Klima

Konkurrence

Skrevet af Otto Brøns-Petersen

Bragt i JP Finans den 28-12-2024

 

”Totalt flop”. Sådan blev det store udbud af ny havvind i Nordsøen for nylig udråbt af politikere, presse og lobbyister. Udbuddet ville have fordoblet den nuværende vindmøllekapacitet, men ingen endte med at byde.

Spørgsmålet er bare, om det egentlig er så stor en skandale? Om de politiske beslutningstagere i virkeligheden ikke fortjener ros snarere end hån og kritik?

Det havde ikke været noget problem at sikre, at der havde været bud nok til at opfylde den politiske ambition. Det havde bare krævet, at budgiverne havde kunnet stille krav om tilstrækkeligt store tilskud. Sådan har det været ved tidligere budrunder.

Men hvis det er nødvendigt med tilskud – i form af f.eks. en kunstigt høj afregningspris for strømmen – finansieret af skatteydere eller elforbrugere, er der et tilsvarende tab for det danske samfund.

Der er ingen gevinst ved ny havvind, heller ikke klimapolitisk, udover den udbudspris, byderne er villige til at betale. Det hænger sammen med, at klimamålene allerede er håndteret via EU’s CO2 -kvotesystem.

Kvotesystemet medfører, at der er en indirekte støtte til vedvarende energi, som slipper for den kvotepris, den fossile strøm skal betale.

Kvotesystemet medfører også, at mere vedvarende energi i sig selv ikke sænker CO2 -udledningen tilsvarende, men øger det samlede energiforbrug. Mere grønt energiforbrug kan være godt nok, men kun hvis køberne af strømmen er villige til at betale, hvad den koster at fremstille.

Med de store politiske ambitioner for vindudbygningen i Nordsøen bliver det ikke danske forbrugere, men navnlig tysk industri, som bliver den store aftager. Det ville næppe have været let at forklare de danske skatteydere, at vi skal finansiere billigere strøm i udlandet.

I virkeligheden er de manglende bud et vigtigt signal om, at tiden ikke er inde til at bygge mere havvind, fordi der ikke er udsigt til nogen samfundsøkonomisk gevinst.

Det er kun i en forskruet planøkonomisk tankegang, at udbuddet floppede. Derfor var det heldigt, at statskassen ikke stod åben for tilskud. Den virkelige skandale er, at der stadig er planer om at opføre energiøen ved Bornholm, selv om løftet om ikke at yde tilskud er brudt én gang, og at der er udsigt til flere tab.

Hvis vi for alvor skal have glæde af havvind i Danmark, kræver det en ny model, hvor områderne udbygges i den takt, der er markedsinteresse for det. Hvis politikerne vil bestemme takten, kan de ikke samtidig få størst mulig samfundsøkonomisk gevinst. Det er enten-eller.

Relateret artikel

Hjælper Danmarks klimamål overhovedet?

17. december 2024

Politikerne skal ifølge klimaloven senest i 2025 vedtage et nyt dansk klimamål for 2035. Derfor udgav Klimarådet for nylig en rapport, der undersøger forskellige klimamål.

Relateret artikel

Dansk klimapolitik halter stadig trods fremskridt

10. december 2024

Vismandsrapporten viser, at der stadig er potentiale for at gøre det bedre, når det kommer til klimapolitikken.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed