Fordelingspolitisk redegørelse

Udgivet d.

21. december 2016 - 16:34

Analyse

Beskæftigelse

Fordeling

Ledighed

Stort set alle befolkningsgrupper har oplevet løft i levestandarden siden 1994 – flygtninge og unge på dagpenge og kontanthjælp er undtagelser.

I Fordelingspolitisk Redegørelse beskrives bl.a. udviklingen i realindkomsterne for forskellige grupper (studerende, pensionister, kontanthjælpsmodtagere, LO-lønmodtagere, direktørfamilier mv.). Udviklingen i ulighed beskrives fra 1940 med særligt fokus på udviklingen under hhv. Nyrup, Fogh, Thorning og Løkke. 

”I USA er der en dagsorden om, at store dele af befolkningen ikke har fået del i velstandsfremgangen gennem de 2 sidste årtier (siden 1994). Det billede passer ikke på Danmark. Nye CEPOS-beregninger viser, at stort set alle befolkningsgrupper i DK har oplevet et løft i levestandarden de seneste to årtier (siden 1994). Der er dog variation mellem pensionistpar (33-38%), funktionærpar (53%), kontanthjælpspar (19 %), direktører (51 %), LO-par (21-29%), studerende (10 %) mv. For enkelte grupper har der været en nedgang. Det er fx unge på kontanthjælp (Thornings kontanthjælpsreform), unge på dagpenge (Nyrup halverede dagpengene for unge) samt flygtninge (Løkkes integrationsydelse)”, udtaler cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Uligheden er lav i Danmark i forhold til andre OECD-lande. Vi har den 3. laveste ulighed ud af 35 OECD-lande. Uligheden i Danmark er også lav i et historisk perspektiv. Uligheden faldt markant fra 1940 til 1980. Siden midten af 90’erne har der været en moderat stigning i uligheden”, udtaler cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Stigende boligpriser kan forklare omkring 1/3 af stigningen i uligheden siden 1994. Stigende boligpriser har bidraget til, at Gini-koefficienten er steget med 2 point siden 1994, mens aktieindkomsterne siden 1994 har bidraget med 2½ point på Gini-koefficienten. Ændret befolkningssammensætning bl.a. flere studerende kan også forklare en stor del af stigningen i uligheden”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Hent Analysen

Stort set alle befolkningsgrupper har oplevet løft i levestandarden siden 1994 - flygtninge og unge på dagpenge og kontanthjælp er undtagelser.

Relateret artikel

Enlige forsørgere rammes af lavindkomstfælder

3. september 2024

Enlige forsørgere har lille gevinst ved lavtlønsjob og høj marginalskat. Nænsom boligstøttereform kan reducere disse udfordringer, samtidig med at der sikres et rimeligt forsørgelsesgrundlag, viser ny CEPOS-analyse.

Relateret artikel

Pensionsudspil risikerer at sætte den danske reformpolitik over styr

19. august 2024

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed