Resumé og kommentar
Forslaget om en alternativ pensionsmodel, hvor perioden på folkepension skal udgøre en konstant andel af livet, er stillet af de tidligere overvismænd Michael Svarer og Torben M. Andersen.
”Med eks-vismændenes model vil pensionsalderen i 2035 være 68,5 år og i 2040 vil den være 69 år. Forslaget indebærer ikke et loft over pensionsalderen, tværtimod. Fx vil pensionsalderen være 71 år i 2060. Med den nuværende levetidsindeksering af folkepensionsalderen, vil pensionsalderen vokse til 69 år i 2035 og til 70 år i 2040” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Forslaget vil forværre den finanspolitiske holdbarhed med 1 pct. af BNP eller 22 mia. kr. ifølge Det Økonomiske Råd. Det svarer til Finansministeriets seneste opgørelse af holdbarheden fra før Corona-krisen. Dog kan holdbarheden være ændret. Bl.a. som følge af de store forventede underskud på de offentlige finanser i 2020 og 2021 på i alt 200 mia. kr. Det svækker isoleret set holdbarheden med 2½ mia. kr. Dermed er der risiko for, at eks-vismændenes forslag indebærer uholdbare offentlige finanser. I så fald skal der findes konkret finansiering,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Forslaget vil reducere beskæftigelsen med 30.000 i 2040, mens velstanden vil blive reduceret med 23 mia. kr. Beskæftigelses- og velstandstabet vil vokse over tid,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Jeg er kritisk over for eks-vismændenes forslag. Dels vil det svække velstand og beskæftigelse. Desuden kan det sætte sundheden på de offentlige finanser over styr. Her skal man huske på, at under Corona-krisen har vi i den grad nydt godt af supersunde offentlige finanser. Det har muliggjort udbetaling af de udgiftstunge hjælpepakker uden, at holdbarheden sættes over styr,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
Sammenfatning
De tidligere overvismænd Michael Svarer og Torben M. Andersen har i Berlingske anbefalet, at perioden på folkepension skal udgøre en konstant andel af livet. Med de nuværende regler stiles der efter, at antallet af år på folkepension skal være fast på 14,5 år og altså dermed en faldende andel af livet, hvis den gennemsnitlige levealder stiger. Dette notat gennemgår effekterne af forslaget på både pensionsalder, offentlige finanser, beskæftigelse og velstand.
- Med den nuværende levetidsindeksering af folkepensionsalderen, vil pensionsalderen vokse til 69 år i 2035 og til 70 år i 2040.
- Fastholdes en konstant andel af livet på folkepension efter 2030, vil pensionsalderen i 2035 være 68,5 år og i 2040 vil den være 69 år. Forslaget indebærer ikke et loft over pensionsalderen, tværtimod. Fx vil pensionsalderen være 71 år i 2060, hvis forventningerne til udviklingen i levealderen holder stik.
- Forslaget vil forværre den finanspolitiske holdbarhed med 1 pct. af BNP eller 22 mia. kr. ifølge Det Økonomiske Råd. Det svarer til Finansministeriets seneste opgørelse af holdbarheden.
- Dog kan holdbarheden være ændret. Bl.a. som følge af de store forventede underskud på de offentlige finanser i 2020 og 2021 på i alt 200 mia. kr. Dermed er der risiko for, at forslaget indebærer uholdbare offentlige finanser. I så fald skal der findes konkret finansiering.
- Allerede med de nuværende regler vil man overskride budgetlovens underskudsgrænse i en 20-årig periode fra ca. 2030-2050. Med forslaget om en konstant andel på pension vil denne udfordring kun blive forværret.