CEPOS logo

Fortsat lavere ulighed end i Sverige ved bortfald af topskat

Udgivet d.

25. august 2014 - 17:10

Analyse

Fordeling

Skat

”Såfremt man fjerner topskatten, vil uligheden stige lidt i Danmark, svarende til, at gini-koefficienten umiddelbart stiger med 0,9 point. Vi vil bevæge os fra den 4. laveste ulighed til den 7. laveste ulighed ud af 34 OECD-lande.  Hvis det medregnes, at personer med høje indkomster vil arbejde ekstra og dermed tjene mere, når topskatten fjernes, vil vi have den 8. laveste ulighed, fordi stigningen i så fald bliver 1,4 point. Men vi vil fortsat have lavere ulighed end i Sverige og være blandt de OECD-lande med relativ lav ulighed. Nogle gange bliver det fremstillet som om, uligheden bliver dramatisk høj ved fjernelse af topskatten. Det synes jeg ikke, man kan sige, når uligheden fortsat vil være lavere end i Sverige,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”En stigning i gini-koefficienten på 1,4 er mindre end den stigning, der skete under Nyrup-regeringen, hvor stigningen i gini var på 2 point. Det sætter også stigningen i ulighed i  perspektiv,”  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.  

”Jeg anbefaler en afskaffelse af topskatten. Det vil  øge arbejdsindsatsen markant i samfundet og ud fra Finansministeriets antagelser løfte BNP med ½ pct. eller ca. 10 mia. kr. Men effekten på velstanden kan være langt større af lavere marginalskat.  Det har senest et studie af Whitta, Kreiner og Munch fundet i en undersøgelse. Stigningen i uligheden må man så acceptere. Det vigtigste er, at der skabes vækst og velstand, og vi vil i øvrigt fortsat være et land med lav ulighed,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.   

Hent Analysen

Såfremt man fjerner topskatten, vil uligheden stige lidt i Danmark, svarende til, at gini-koefficienten umiddelbart stiger med 0,9 point.

Relateret artikel

Politikerne kan ikke regulere sig til billige lejeboliger

7. maj 2025

Politikerne bør holde igen med deres reguleringsiver. For et prisloft reducerer først og fremmest udbuddet og kvaliteten af lejeboliger.

Relateret artikel

Arbejderfamilien har nu en millionindtægt

1. maj 2025

Siden den første 1. maj i Fælledparken i 1890 har arbejderne oplevet en markant lønfremgang, og i dag er deres lønninger 11 gange højere end dengang – selv når man tager højde for inflation.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed