Hent Analysen
Såfremt man fjerner topskatten, vil uligheden stige lidt i Danmark, svarende til, at gini-koefficienten umiddelbart stiger med 0,9 point.
Udgivet d.
25. august 2014 - 17:10
Analyse
Fordeling
Skat
”Såfremt man fjerner topskatten, vil uligheden stige lidt i Danmark, svarende til, at gini-koefficienten umiddelbart stiger med 0,9 point. Vi vil bevæge os fra den 4. laveste ulighed til den 7. laveste ulighed ud af 34 OECD-lande. Hvis det medregnes, at personer med høje indkomster vil arbejde ekstra og dermed tjene mere, når topskatten fjernes, vil vi have den 8. laveste ulighed, fordi stigningen i så fald bliver 1,4 point. Men vi vil fortsat have lavere ulighed end i Sverige og være blandt de OECD-lande med relativ lav ulighed. Nogle gange bliver det fremstillet som om, uligheden bliver dramatisk høj ved fjernelse af topskatten. Det synes jeg ikke, man kan sige, når uligheden fortsat vil være lavere end i Sverige,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”En stigning i gini-koefficienten på 1,4 er mindre end den stigning, der skete under Nyrup-regeringen, hvor stigningen i gini var på 2 point. Det sætter også stigningen i ulighed i perspektiv,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Jeg anbefaler en afskaffelse af topskatten. Det vil øge arbejdsindsatsen markant i samfundet og ud fra Finansministeriets antagelser løfte BNP med ½ pct. eller ca. 10 mia. kr. Men effekten på velstanden kan være langt større af lavere marginalskat. Det har senest et studie af Whitta, Kreiner og Munch fundet i en undersøgelse. Stigningen i uligheden må man så acceptere. Det vigtigste er, at der skabes vækst og velstand, og vi vil i øvrigt fortsat være et land med lav ulighed,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
Såfremt man fjerner topskatten, vil uligheden stige lidt i Danmark, svarende til, at gini-koefficienten umiddelbart stiger med 0,9 point.
Skaderne ved huslejereguleringen er ganske enkelt for store til, at vi som samfund kan holde fast i den gamle midlertidige regulering. Hvis LLO derfor bekymrer sig om omfordeling, bør de gå ind for en afskaffelse af huslejereguleringen.
ABCepos: Siden 1950 er verdens befolkning mere end 3-doblet fra 2½ mia. personer til ca. 8 mia. i 2021. Den historiske udvikling fortsætter dog ikke fremover.