Gråt guld i verdenseliten ved afvikling af efterløn

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

En afvikling af efterlønnen vil sende beskæftigelsesgraden for de 60-64 årige op fra en 17. plads til en 2. plads ud af de 30 OECD-lande. Det viser et nyt notat fra den borgerlig-liberale tænketank, CEPOS.

“Danmark er relativ dårlig til at nyttiggøre det grå guld. I aldersgruppen 60-64 år er det kun 37 ud af 100, der er i beskæftigelse. Det indebærer, at Danmark ud af 30 OECD-lande ligger nr. 17 på beskæftigelsesgraden for de 60-64 årige. Den lave placering skyldes efterlønsordningen.  Hvis vi  fjerner den, sendes beskæftigelsesgraden for de 60-64 årige i verdenseliten. I et Danmark uden efterløn vil 66 ud af 100 60-64 årige være i beskæftigelse, hvilket er 80 pct. mere end i dag. Det vil være den 2. højeste beskæftigelsesgrad i OECD, dvs. højere end i både Norge og Sverige og kun overgået af Island,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“I øvrigt er det bemærkelsesværdigt, at de 60-64 åriges beskæftigelsesgrad i dag er meget lavere end i Sverige og Norge, hvor beskæftigelsesgraden ligger lige omkring de 60 pct., på hhv. en 3. og 4. Plads i OECD. Forskellen mellem Danmark på den ene side og Sverige og Norge på den anden side er i høj grad, at Danmark har en efterlønsordning, og det har man ikke i Sverige og Norge,”  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“En afvikling af efterlønsordningen vil bidrage til at reducere manglen på arbejdskraft, som bliver en alvorlig velstandsdæmper, når der igen kommer gang i den økonomiske aktivitet. Ifølge OECD vil vi ud af 30 OECD-lande få den næstlaveste økonomiske vækst frem mod 2025. Det skyldes bl.a., at virksomhederne ikke kan øge beskæftigelsen, når ordrerne kommer i hus. Her vil det hjælpe gevaldigt, hvis vi i højere grad kan få dygtige seniorer ud på arbejdsmarkedet. Og det kan vi med en afvikling af efterlønnen,”   siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 280,1 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 280,1 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør