Hver tredje vil takke nej til en beskattet sundhedsforsikring

Type: Analyse
Table of contents×

34 pct. af danskerne vil fravælge en sundhedsforsikring, hvis den – som S og SF foreslår – fremover skal beskattes. Det viser et nyt notat fra den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

Meningsmålingen er baseret på telefoninterviews, hvor Norstat har spurgt 1.000 personer om, hvorvidt de ville fravælge sundhedsforsikringen, hvis de skulle betale skat af den. S og SF’s forslag indebærer, at alle med en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring skal betale ca. 700 kr. ekstra i skat om året. En gennemsnitlig forsikring koster ca. 1.400 kr., og med en skatteprocent på omkring 50 pct. bliver skattebetalingen for den enkelte omkring 700 kr. i gennemsnit. Det fremgår, at 34 pct. af dem, der har taget stilling, vil takke nej til en sundhedsforsikring, hvis den bliver beskattet.

“Konsekvensen af en beskatning af sundhedsforsikringer vil være, at 1/3 af markedet for sundhedsforsikringer bortfalder. Det vil svække konkurrencen i sundhedsvæsenet, gøre de offentlige ventelister længere og give højere sundhedsudgifter,” siger specialkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.

“Reduceres antallet af sundhedsforsikringer, så svækkes privathospitalerne og dermed reduceres konkurrencen i sundhedsvæsenet. Privathospitaler i dag udøver et konkurrencepres på de offentlige hospitaler. Dette pres medvirker til at øge produktivitet, innovation og patientfokus i hele sundhedssektoren. Bortfalder 1/3 af markedet for sundhedsforsikringer, vil en betydelig del af privathospitalernes finansiering også bortfalde. Dette vil svække privathospitalerne og reducere konkurrencen,” siger specialkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.

“Arbejdsudbuddet svækkes, bl.a. fordi dem, der fravælger en sundhedsforsikring, nu skal vente længere tid på behandling, end de tidligere skulle. Hertil kommer, at ventelisterne på de offentlige hospitaler vil vokse som følge af, at flere søger over i det offentlige system. Dette vil forlænge ventetiden for de øvrige patienter på de offentlige hospitaler”, siger specialkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 301,8 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mia Amalie Holstein

    Tidligere velfærdspolitisk chef i CEPOS

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 301,8 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mia Amalie Holstein

    Tidligere velfærdspolitisk chef i CEPOS