Indkomstfremgang for alle aldersgrupper siden år 2000

Udgivet d.

22. august 2023 - 16:40

ABCepos

Fordeling

Pension

Alle aldersgrupper har oplevet fremgang i levestandarden siden år 2000, jf. figuren.

Indkomstfremgangen er høj blandt pensionister, hvor væksten har været på godt 2 pct. årligt. Den høje fremgang i levestandarden skyldes bl.a., at folkepensionen gennem perioden er steget mere end inflationen, at ældrechecken er indført, og at flere ældre får udbetalt stigende arbejdsmarkedspensioner.

Personer i starten af 60’erne har haft en gns. vækst på over 2 pct. siden 2000. Det skyldes blandt andet efterlønsreformer, som har løftet beskæftigelsesfrekvensen for 60-64-årige fra ca. 30 pct. i 2000 til ca. 67 pct. i 2021. Efterlønsalderen var 60 år i år 2000, mens den i 2021 var forhøjet til 63 år.

En anden gruppe med høj vækst i levestandard på ca. 2 pct. om året er børn. Børn får del i forældrenes indkomst, og indkomstfremgangen for børnene skyldes derfor, at hele familien har haft indkomstfremgang, jf. appendiks 1 om ækvivalerede disponible indkomster.

Derimod har unge i starten af 20’erne kun haft en begrænset fremgang i levestandarden. Det skyldes bl.a., at der er kommet ca. 120.000 flere SU-modtagere siden år 2000. Det er således ikke udtryk for en problematisk udvikling, da uddannelse er et fravalg af højere indtægt nu til fordel for en investering i human kapital, der giver udsigt til højere indkomster senere i livet.

For personer i alderen 30-45 år har indkomstfremgangen været 1½ pct. årligt. Når den er lavere end for fx pensionister, skal det blandt andet ses i lyset af, at pensionsindbetalingsprocenterne for mange privatansatte er vokset siden år 2000. Eftersom pension først tæller med i den disponible indkomst ved udbetaling (og ikke ved indbetaling), trækker det ned i indkomstvæksten for de 30-45-årige.

Relateret artikel

Enlige forsørgere rammes af lavindkomstfælder

3. september 2024

Enlige forsørgere har lille gevinst ved lavtlønsjob og høj marginalskat. Nænsom boligstøttereform kan reducere disse udfordringer, samtidig med at der sikres et rimeligt forsørgelsesgrundlag, viser ny CEPOS-analyse.

Relateret artikel

Pensionsudspil risikerer at sætte den danske reformpolitik over styr

19. august 2024

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed