Kraftig stigning i statslig bankvirksomhed drevet af statsgældspolitik

Udgivet d.

27. september 2017 - 16:06

Analyse

Offentlige finanser

Udbud & privatisering

CEPOS-analyse af statens udlånsvirksomhed. Analysen viser, at udlånsvirksomheden gennem de seneste fem år er udvidet med, hvad svarer til knap 38 mia.kr., samt at det er sket på bekostning af afdrag på statsgælden.

”Statsgælden er faldende, men faldet ville have været væsentligt større, hvis staten ikke samtidig havde øget sine genudlån. Staten fungerer i stigende grad som låneformidler – det vil sige som bank. Siden toppunktet på 486,8 mia.kr. i 2013 er statsgælden faldet 22,6 mia.kr. til 465,2 mia.kr. i 2016, men statens samlede udlån er i samme periode steget med 41,5 mia.kr. Statsgælden kunne altså være faldet næsten tre gange så meget, hvis udlånet ikke var steget”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen, CEPOS. 

Hertil kommer en vækst i restancerne med 34 mia.kr. Udlånsvirksomheden vil stige meget kraftigt i de kommende år på grund af boligskatteaftalen og regeringens forslag om at lade staten overtage de almene boligers realkreditlån.

”Det er samfundsøkonomisk ingen fordel, at staten driver udlånsvirksomhed på bekostning af det private kapitalmarked. Der er ingen grund til at forvente, at staten kan administrere udlån billigere end de kontinuerligt billigste udbydere i markedet. En sådan effektivitetsgevinst kan alene sikres gennem udbud og tilstrækkelig konkurrence”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen, CEPOS.

”Der sker en kraftig omlægning af statsgældspolitikken i disse år med stigende statslig bankvirksomhed. Det er hidtil i høj grad fløjet under offentlighedens radar. Der er brug for transparens og en åben faglig og politisk diskussion om den fremtidige statsgældspolitik”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen, CEPOS. 

Hent Analysen

CEPOS-analyse af statens udlånsvirksomhed. Analysen viser, at udlånsvirksomheden gennem de seneste fem år er udvidet med, hvad svarer til knap 38 mia.kr., samt at det er sket på bekostning af afdrag på statsgælden.

Relateret artikel

Håndværkerfradraget er en forkert løsning på et reelt problem

9. september 2024

I stedet for et håndværkerfradrag målrettet klimarenovering, er den rigtige løsning brede skattelettelser, så folk selv kan bestemme, hvad de vil bruge deres penge på.

Relateret artikel

De såkaldte skatteudgifter trænger til et eftersyn

4. september 2024

De såkaldte skatteudgifter er svulmet i al ubemærkethed. Ifølge Skatteministeriets opgørelse er de steget med en tredjedel fra 2020 til 2021 og frem.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed