Lad os få en historisk tillidsreform, Mette Frederiksen
Udgivet d.
2. januar 2020 - 08:53
Debat
Demokrati
I sin åbningstale til Folketinget for tre måneder siden sagde Mette Frederiksen (S), at “vi skal sætte ind alle steder, hvor tillid er afløst af mistillid”. Tillid betyder, at man har en forventning om eller tro på, at et andet individ er pålideligt og kompetent. Har man tillid til et andet individ, er der derfor ikke brug for at opstille snævre regler. Man forventer, at personen kan og vil gøre tingene tilfredsstillende uden.
På den baggrund er det tydeligt, at staten ikke har den store tillid til borgerne i Danmark. Siden 1989 er mængden af statslige regler i Danmark næsten tredoblet.
Intet synes for småt til, at staten blander sig, og bl.a. bygningsreglementet er nærmest én lang mistillidserklæring fra staten til borgerne. Staten har åbenlyst ikke tillid til, at borgerne kan bygge boliger med tilstrækkelig loftshøjde, lysindfald osv., hvis ikke staten sætter snævre regler. Selv hvordan borgerne skal cykle, har staten regler for (bl.a. skal begge fødder være på pedalerne). På trods af statsministerens fine ord om tillid har regeringen ikke just været tilbageholdende med at udvise mistillid til borgerne.
Regeringen har blandet sig i alt, hvad enten det er kviklån, rygning, renoveringer af lejligheder, plastikposer, au pairs eller sydamerikanere på working holiday. Men den nuværende regering er langt fra den eneste regering gennem tiderne, der har manglet tillid til borgerne. Regelmængden er vokset under alle regeringer siden 1989, og selvom regelvæksten under VLAK-regeringen var lavere end set længe, så fandtes mistilliden til borgerne også her. Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), havde f.eks. ikke tillid til, at borgerne kunne pleje pindsvin, og forbød derfor – i sin egenskab af miljø- og fødevareminister – alle, der ikke er autoriseret af staten, at pleje tilskadekomne pindsvin.
Statens mistillid til borgerne er også tydelig, når borgerne tager ny teknologi til sig. Vi kunne knap nå at stave U-b-e-r, før selskabet var smidt ud af landet igen. Og mens disse linjer skrives har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke tillid til borgernes valg af private lønsikringer, mens bl.a. Radikale og Liberal Alliance ikke har tillid til, at borgerne selv kan håndtere adgangen til alternative behandlere.
Mette Frederiksen bør sætte handling bag sine ord og benytte sin første nytårstale som Danmarks statsminister til at lancere en historisk tillidsreform. En tillidsreform, der går ud på at øge statens og politikernes tillid til folket, og som indebærer, at den samlede regelmængde i Danmark ikke må stige, men i stedet skal falde i 2020’erne. Det vil være sundt for danskerne.
Ikke blot fordi staten som udgangspunkt bør have tillid til borgerne – den er trods alt til for deres skyld. Men også, fordi forskningslitteraturen tydeligt viser, at omfattende statslig regulering skader den økonomiske vækst mærkbart.
Forfatter
Det franske valg udstiller EU's gældskrise
Det er uholdbart, at vælgerne i ét EU-land kan stemme sig til andre europæeres penge.