Selvfølgelig må man regne på de økonomiske effekter af en skilsmisse, AE
Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.
Udgivet d.
28. januar 2020 - 07:52
Debat
Frihed
I sidste uge udtalte den liberale økonom Bryan Caplan til Politiken, at Danmark – ligesom USA – kan høste store økonomiske fordele ved at øge indvandringen. Udtalelsen vækker nok undren hos mange, der ser problemerne med indvandringen i Danmark i dag. Skal man ikke være temmelig skør for at hævde, at øget indvandring vil være en gevinst for Danmark?
Svaret er “jo”. Hvis det er mere af det samme, hvor indvandrerne er markant dårligere repræsenteret på arbejdsmarkedet end danskerne og i høj grad placeres på offentlig forsørgelse, så er det skørt.
De fleste er bekendt med de problemer, det har medført. Flertallet af bandemedlemmerne er f.eks. på overførselsindkomst, og mange andre integrationsproblemer er også stærkt korreleret med manglende beskæftigelse. Samtidig trækker indvandrere på overførselsindkomst på de offentlige finanser. Men svaret til spørgsmålet bliver “nej”, hvis udgangspunktet er, at indvandrerne skal være i beskæftigelse og klare sig selv.
For ikke nok med at det ville gøre problemerne med indvandring betydeligt mindre. Indvandrerne vil også bidrage positivt til den danske økonomi.
En ikke-vestlig indvandrer i fuld beskæftigelse bidrager ifølge Finansministeriet med ca. 80.000 kr. om året til de offentlige finanser. Åbne grænser og hermetisk lukkede kasser vil altså være en økonomisk fordel for Danmark. Problemet med hermetisk lukkede kasser er, at de ikke rigtig eksisterer i den danske velfærdsstat.
Et fintmasket net sikrer, at enhver indvandrer – næsten uanset hvor lovende det ser ud – før eller siden kan ende som en udgift for de offentlige finanser. Velfærdsstaten er indrettet, så den omfordeler massivt mellem borgerne. Det forvandler store grupper til “byrder”. Og det gør yderligere indvandring til disse grupper til en økonomisk underskudsforretning for danskerne.
Samtidig tyder meget på, at Danmark slet ikke er så attraktivt for udlændinge, som mange tror. Trods profetier om det modsatte har EU’s åbne grænser f.eks. ikke ført til horder af østeuropæere på arbejdsmarkedet. Og Finansministeriet har svaret Finansudvalget, at en nedsættelse af beløbsordningen til 220.000 kr., som foreslået af Liberal Alliance, kun vil øge indvandringen med få tusinde personer. Ministeriets tal er ikke et egentligt estimat, men illustrerer alligevel, at det kan være sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, end mange forestiller sig – bl.a. fordi skatterne er for høje.
Der er altså et stort økonomisk potentiale ved indvandring, som ikke umiddelbart kan indfries. Modsat Bryan Caplans USA forhindrer den danske velfærdsstat mange i at kunne blive en økonomisk gevinst for modtagerlandet.
Men velfærdsstaten er designet af mennesker og kan derfor ændres af mennesker. En light-version med hermetisk lukkede kasser til indvandrere vil være til stor økonomisk gavn for Danmark og bør derfor være et fyrtårn, vi sigter mod, selvom rejsen er besværlig, og målet kan synes uden for rækkevidde.
Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.
ABCepos: Hvis et lavtlønspar med to børn bliver skilt, giver det en udgift på 107.600 kr. årligt, hvilket i høj grad skyldes merudgifter til boligstøtte.