Hent Analysen
Tilbagetrækningsalderen i Danmark ligger lavt sammenlignet med de øvrige EU-lande, herunder ikke mindst de andre nordiske lande.
Udgivet d.
18. januar 2010 - 16:28
Analyse
Beskæftigelse
Overførsler
Pension
Vækst
Tilbagetrækningsalderen i Danmark ligger lavt sammenlignet med de øvrige EU-lande, herunder ikke mindst de andre nordiske lande. Den lave tilbagetrækningsalder skal ses i sammenhæng med efterlønsordningen, som ikke findes i de andre lande. Ifølge EU-kommissionens tal er tilbagetrækningsalderen i Danmark faldet med 1 år fra 2001 til 2007. Dermed er Danmark det eneste land i EU, hvor tilbagetrækningsalderen er faldet i den periode. I lyset af den demografiske udvikling i fremtiden, som trækker ned i arbejdsstyrken, bør det være ambitionen i de kommende år, at tilbagetrækningsalderen skal løftes med henblik på at sikre stigende arbejdsstyrke, højere økonomisk vækst og holdbare offentlige finanser. Her vil en afvikling af efterlønsordningen være et oplagt reformforslag.
Tilbagetrækningsalderen i Danmark ligger lavt sammenlignet med de øvrige EU-lande, herunder ikke mindst de andre nordiske lande.
Læser man Morten Skov Christiansens, formand for FH, kronik i denne avis torsdag den 26.juni, kan man få det indtryk, at Cepos' nye pensionsudspil vil trække sikkerhedsnettet væk under danskernes alderdom og blandt andet fjerne seniorpensionen.
Folkepensionsalderen bør ikke være en kamp, hvor politikere kan købe sig til stemmer ved at begunstige bestemte vælgersegmenter.