CEPOS logo

Lav tilbagetrækningsalder i Danmark

Udgivet d.

18. januar 2010 - 16:28

Analyse

Beskæftigelse

Overførsler

Pension

Vækst

Tilbagetrækningsalderen i Danmark ligger lavt sammenlignet med de øvrige EU-lande, herunder ikke mindst de andre nordiske lande. Den lave tilbagetrækningsalder skal ses i sammenhæng med efterlønsordningen, som ikke findes i de andre lande. Ifølge EU-kommissionens tal er tilbagetrækningsalderen i Danmark faldet med 1 år fra 2001 til 2007. Dermed er Danmark det eneste land i EU, hvor tilbagetrækningsalderen er faldet i den periode. I lyset af den demografiske udvikling i fremtiden, som trækker ned i arbejdsstyrken, bør det være ambitionen i de kommende år, at tilbagetrækningsalderen skal løftes med henblik på at sikre stigende arbejdsstyrke, højere økonomisk vækst og holdbare offentlige finanser. Her vil en afvikling af efterlønsordningen være et oplagt reformforslag. 

Hent Analysen

Tilbagetrækningsalderen i Danmark ligger lavt sammenlignet med de øvrige EU-lande, herunder ikke mindst de andre nordiske lande.

Relateret artikel

Her er hver femte ikke-vestlige indvandrer på førtidspension

8. maj 2025

I 1. kvartal af 2025 var 11,6 % af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension, mens tallet for personer med dansk oprindelse var 6,5 %.

Relateret artikel

Der skal indføres en bureaukratilov efter samme principper som budgetloven

29. april 2025

Hvis der gik en lige linje fra flere ansatte i staten til bedre velfærd, ville debatten om manglende ressourcer være forstummet for længst.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed