Lavere oliepris øger omkostning ved grøn omstilling med 10,4 mia. kr.

Udgivet d.

18. september 2015 - 16:34

Analyse

Energi

Klima

CEPOS-analyse om b.la. omkostningerne ved grøn omstilling

”Prisen på fossil energi dykker i forhold til prisen på grøn energi. Derfor skal der større afgifter og tilskud til at fastholde og drive den grønne omstilling. Troen på, at den grønne omstilling ville komme af sig selv på grund af høje oliepriser, har tydeligvis fået et knæk. Vi bør indstille os på, at den grønne omstilling bliver dyrere, end mange troede indtil for nylig”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen. 

Ved et varigt prisfald på 20 pct. på fossil energi stiger den samfundsøkonomiske omkostning for den grønne omstilling med 10,4 mia.kr., eller godt en tredjedel. Alene i løbet af det seneste år er prisen på olie, gas og kul faldet med over 25 pct.

”Lavere energipriser er en fordel for dansk økonomi, men gør samtidig den grønne omstilling dyrere. Billigere fossil energi øger forbruget og CO2-udledningen og gør vedvarende energi mindre konkurrencedygtig. Ved uændret ambitionsniveau og CO2-udledning skal afgifter mv. stige svarende til hele gevinsten for husholdninger og virksomheder ved prisfaldet. Selv når der tages hensyn til, at staten også vil få øgede indtægter, er der et stort samfundsøkonomisk tab”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen.

Otto Brøns-Petersen mener, at politikerne bør være opmærksom på de stigende omkostninger bl.a. i den aktuelle debat om de danske energipolitiske mål i 2020:

”Det anbefales, at danske politikere justerer ambitionsniveauet efter de øgede omkostninger. Danmark vil fortsat kunne opfylde, hvad vi har forpligtet os til i EU, så der er tale om at begrænse dansk enegang, som er kritiseret for ikke at have effekt på de globale udledninger. Udbuddet af vindudbygning til kan stilles i bero. Desuden kan målene opnås mere omkostningseffektivt end i dag”, udtaler analysechef Otto Brøns-Petersen. 

Hent Analysen

CEPOS-analyse om b.la. omkostningerne ved grøn omstilling

Relateret artikel

Arbejdspapir 80: Vi er i en international statsgældskrise, og den berører også Danmark

9. september 2024

Mange vestlige lande og EU som sådan befinder sig i en offentlig gældskrise. En gældskrise kan tage flere forskellige former.

Relateret artikel

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU

15. august 2024

ABCepos: Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed