Liberalisering af bogmarkedet har givet en gevinst til forbrugerne på over 300 mio. kr.

Udgivet d.

12. april 2018 - 13:27

ABCepos

Regulering

Vækst

Bogmarkedet blev liberaliseret fra 2000-2011, således at der i dag er fri prisdannelse på bøger. Ifølge en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen”Liberaliseringen af bogmarkedet”, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, november 2013, udarbejdet af Incentive , har liberaliseringen givet forbrugerne gevinster på over 300 mio. kr. Gevinsterne er opstået i form af lavere priser og øget salg af bøger, samt som følge af sparet transport (fx kan man nu købe bøger i supermarkeder og ikke kun hos boghandleren).

I forbindelse med udgivelsen af analysen udtalte Agnete Gersing, daværende direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsenhttps://www.dr.dk/nyheder/kultur/boeger/bogbranchen-banket-paa-plads-frie-priser-er-godt-bogmarkedet :

”Konklusionen er meget klar. De frie priser er en kæmpe gevinst for forbrugerne. Det har givet prisfald, der er kommet flere bøger, og de er blevet mere tilgængelige.”

En spørgeskemaundersøgelse gennemført i forbindelse med rapporten pegede desuden på, at ”der samlet set er kommet større udvalg af interessante bøger set med forbrugernes øjne.” Kun hver 8. (16%) af forbrugerne var enige eller delvist enige i, at udvalget af interessante bøger er blevet mindre.

Siden 2000 er det danske bogmarked gradvist blevet liberaliseretDette afsnit er taget direkte fra analysen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen :

  • I 2000 blev boghandlereksklusiviteten ophævet.
  • Fra 2001 blev forlagenes pligt til at fastsætte boghandlernes udsalgspris indskrænket til i stedet at være en ret.
  • Fra 2006 blev forlagenes ret til at fastsætte priser begrænset til maksimalt at måtte omfatte 10% af nyudgivne titler.

Pr. 1. januar 2011 bortfaldt den sidste ret for forlagene til at fastsætte priser. Den dispensation, som bogbranchen havde i konkurrenceloven, blev ophævet i forbindelse med en ændring af konkurrencelove. 

Relateret artikel

Arbejdspapir 80: Vi er i en international statsgældskrise, og den berører også Danmark

9. september 2024

Mange vestlige lande og EU som sådan befinder sig i en offentlig gældskrise. En gældskrise kan tage flere forskellige former.

Relateret artikel

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU

15. august 2024

ABCepos: Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed