Lille udbredelse af præstationsafhængig løn i den offentlige sektor

Udgivet d.

12. april 2018 - 13:39

ABCepos

Indkomst

Produktivitet

I den private sektor er der generelt gode erfaringer med at aflønne efter præstationer. Det kan bidrage til at øge både produktivitet, medarbejdertilfredshed og motivation. Desuden kan præstationsafhængig løn medvirke til at nedbringe sygefraværetDer henvises til Produktivitetskommissionen, analyserapport 3, afsnit 5.3 for en gennemgang af den videnskabelige litteratur på området. .

I den offentlige sektor er præstationsafhængig løn langt mindre udbredt. Ifølge Produktivitetskommission udmøntes størstedelen af de offentlige lønkroner centralt, dvs. uafhængigt af den enkeltes præstationer.

Der er langt mindre lønspredning for offentligt ansatte sammenlignet med ansatte i den private sektor for sammenligneligt arbejde, jf. figuren. Det understreger, at der i den offentlige sektor i meget ringere grad end i den private sektor aflønnes efter præstationer eller forskelle i produktivitet.

Den mindre sammenhæng mellem løn og produktivitet for offentligt ansatte, indebærer et begrænset økonomisk incitament til at yde en ekstra indsats.

Links: Læs mere: Kap. 6 i bog ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” af Martin Ågerup udgivet på Peoples’ Press.

Relateret artikel

Selvføl­gelig må man regne på de økonomiske effekter af en skilsmisse, AE

12. september 2024

Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.

Relateret artikel

Skilsmisse kan koste de andre skatteydere 100.000 kr. årligt

11. september 2024

ABCepos: Hvis et lavtlønspar med to børn bliver skilt, giver det en udgift på 107.600 kr. årligt, hvilket i høj grad skyldes merudgifter til boligstøtte.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed