Hvad er BNP: Hvem modtager velstandsskabelsen i samfundet?
ABCepos: Hvad er BNP: Hvem modtager velstandsskabelsen i samfundet?
Udgivet d.
1. april 2025 - 17:04
Debat
Frihed
Konkurrence
Pension
Skrevet af Jes Brinchmann
Bragt i Berlingske den 1. april 2025
ATP har besluttet at udbetale over 500 millioner kroner i bonus. Det sker på baggrund af et resultat i 2024, der samlet set viser et tab på 59 millioner kroner. Beslutningen er så absurd, at det kan være svært at tro, det er sandt. Men det er det. Man skulle ellers tro, at en bonus er noget, som man udbetaler for en ekstraordinær indsats. Det kan man vel grundlæggende ikke rose røde tal for at være.
ATP har mildest talt ikke været flyvende de seneste år. Tværtimod. Siden 2020 har ATP tabt omtrent 240 milliarder kroner af danskernes tvangsindbetalte pensionsmidler .
Kritikken fra blandt andre professor Jesper Rangvid har været tydelig: ATP har taget alt for høj risiko uden at få nok ud af det .
Og hvad er så ATPs svar? Pure at afvise kritikken.
Og nu har de så nedsat en ekspertgruppe med Jesper Berg i spidsen for at komme med anbefalinger til, hvordan de kan gøre deres arbejde bedre. Det ironiske kan næppe blive mere tyktflydende: ATP-ledelsen udbetaler bonus til sig selv samtidig med, at de ansætter eksperter til at fortælle dem, hvordan de skal forbedre deres resultater. Det sidste er en mindre positiv indrømmelse.
Det er ikke småpenge, som vi taler om. Bonusudbetalingerne overstiger langt, hvad mange danskere sparer op til pension i løbet af et helt arbejdsliv. Og for hvem? For en ledelse, der på papiret burde stå til regnskab for danskernes penge, men som i praksis kan belønne sig selv, uanset hvordan de forvalter dem.
Mest af alt smerter det mit liberale hjerte at være tvangsindlagt til en ordning, der ikke kan fravælges. Vi lever ikke i 1964, hvor J.O. Krag var statsminister, og Bjørn Tidmand vandt dansk Melodi Grand Prix med »Sangen om dig«. Vi lever i 2025!
Bonusudbetalingerne overstiger langt, hvad mange danskere sparer op til pension i løbet af et helt arbejdsliv.
Det burde være en selvfølge, at danskerne selv kunne vælge, hvor deres pensionsmidler placeres. For det første bør ordningen sendes i udbud. Og for det andet så skal danskerne selv kunne vælge den forvalter, som de vurderer er bedst til at investere deres opsparede ATP-midler. Det er trods alt deres penge. Ikke ATP-ledelsens bonusordning.
ATP-opsparingen er stift designet. Den tager ikke hensyn til individuelle behov og præferencer. Den er jævnt fordelt over arbejdslivet, selvom opsparingsbehovet varierer markant. Derudover skaber ordningen en uheldig incitamentsstruktur: Kunderne er tvungne medlemmer og kan ikke reagere på dårlige investeringsbeslutninger. Resultatet er tydeligt: milliardtab uden konsekvenser. Samtidig ser ATP ud til at vægte politiske hensyn over afkast. Investeringen i Northvolt er et godt eksempel på dette.
Det rejser et principielt spørgsmål: Hvorfor skal staten have monopol på en tvangsopsparing? Hvorfor skal danskerne finde sig i at være stavnsbundne til en bestemt pensionskasse?
Vi har i CEPOS længe foreslået en reform af ATP . Godt tre fjerdedele af de beskæftigede sparer i dag nok op til pension gennem arbejdsmarkedspensioner og anden privat opsparing. Tre ud af fire 70-årige pensionister har private pensionsudbetalinger ud over ATP. En 70-årig i dag har i gennemsnit en lige så høj levestandard som en 40-årig . Mange pensionister har desuden betydelige friværdier og anden fri opsparing. ATPs rolle er med andre ord langt mindre relevant end tidligere.
Den politiske konklusion er klar: ATP skal reformeres. Pensionsforvaltningen skal i udbud. ATP-kunder skal have ret til at flytte deres opsparing til en ordning efter eget valg.
Det er ganske enkelt ikke holdbart med en tvungen pensionskasse, der taber milliarder og udbetaler bonus til sig selv, når medlemmernes opsparing smuldrer.
ABCepos: Hvad er BNP: Hvem modtager velstandsskabelsen i samfundet?
ABCepos: Forventet levetid for en 60-årig er vokset med knap 6 år siden 1960 – men folkepensionsalderen er stadig den samme.