Det er sundt, at det borgerlige Danmark er gået i tænkeboks efter valgnederlaget. Senest har Anna Libak 20. juli tiltrængt sat Jørgen Carlsen på plads. Men også Libaks indlæg fortjener en kommentar, som samtidig kan være mit bidrag til debatten.
Ifølge Libak går der en splittelse ned gennem det borgerlige Danmark. Der er dels de borgerlige, som er børn af oplysningstiden. De ser mennesket som godt, og derfor skal det have maksimal frihed til at udfolde sig. Hun skriver det ikke selv, men det er indlysende, at hun her omtaler de liberale.
Den anden gruppe af borgerlige er rundet at kristendommen, skriver Libak. Og i modsætning til de liberale, forstår disse, at mennesket ikke bare er godt, men også ondt. Mon ikke Libak her skriver om de nationalkonservative eller nationalliberale?
Libaks opsplitning er imidlertid problematisk. Den liberale hovedstrømning fra Adam Smith over John Locke og frem til Friedrich Hayek, Milton Friedman og James Buchanan var på ingen måde af den naive overbevisning, at mennesket kun er godt.
Tværtimod er argumenterne for personlig frihed netop rundet af den erkendelse, at »mennesket rummer begge muligheder i sig«, som den borgerlige overlever fra nazisternes udryddelseslejre, Viktor Frankl, udtrykte det. Libak misrepræsenterer liberal tænkning, når hun skriver, at alt det, der i kristendommen bliver anset for menneskets dårlige sider i et frit samfund, bare er et plus og nævner i den forbindelse, at en markedsøkonomi bygger på griskhed og andre synder.
Steve Jobs uden markedsøkonomi
Markedsøkonomi er ikke en hyldest til disse synder, men derimod et forsøg på at tøjle dem og kanalisere dem i en så positiv retning som muligt. Dens styrke er, at den er indrettet til at tage højde for menneskets væsen på godt og ondt. Den fri konkurrence holder producenternes grådighed i skak. Hæver de priserne, går kunderne over til konkurrenten. Markedet straffer altså synder som grådighed. Markedet belønner til gengæld dyder som indlevelse i og forståelse for andre menneskers – kundernes – behov.
Hvis Steve Jobs ikke havde levet i en markedsøkonomi, tør man knap tænke på, hvor han havde kanaliseret sin enorme energi, ærgerrighed og ambitioner hen. Selvom hans personlighed var problematisk, fik han skabt noget enestående, som milliarder af mennesker i dag har glæde af.
I kontrast til Steve Jobs står de russiske oligarker eller den mexicanske telemilliardær Carlos Slim. De forstår også at berige sig, men i Rusland og Mexico sidder statsmagten tungt på økonomien, og velstand bliver skabt via korruption og vennetjenester, hvorved monopoler og særlige rettigheder bliver tildelt.
I modsætning til Jobs beriger oligarkerne og Slim sig derfor på den almindelige borgers bekostning. Grådigheden er formentlig den samme, men resultatet af den meget forskelligt. Det er den liberale indsigt. Menneskets synder er et vilkår.
Staten skal ikke normgive
Den liberale tænkning er baseret på forståelsen af, at mennesket kan agere både godt og ondt. Liberalismen søger derfor altid at dele magten mellem stat, marked og civilsamfund, så ingen instans bliver for magtfuld, for som den liberale tænker Lord Acton observerede: Al magt korrumperer, absolut magt korrumperer absolut.
Det rejser ikke en borgerlig splid, men nogle dilemmaer. Når Libak skriver, »at mennesker trives bedst i fællesskaber, hvor staten optræder som normgiver«, rejser der sig hos liberalt sindede nogle advarselsflag og nogle spørgsmål.
For hvis mennesket ikke kun er godt, men også ondt, er der en risiko for, at staten – drevet, som den er, af fejlbarlige mennesker – ikke kun fremmer gode, men også onde normer. Historien er fyldt med eksempler. Lande øst for Jerntæppet er den dag i dag præget af de normer, som staten indprentede under kommunismen, herunder en lav grad af tillid til andre mennesker.