Nordisk 'best practice' eller schweizisk offentlig sektor kan sende Danmark i top 3 på økonomisk frihed

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Ny CEPOS-analyse om konsekvenserne af at øge den økonomiske frihed.

Danmark ligger nr. 19 ud af 152 lande på økonomisk frihed ifølge Economic Freedom of the World. I et nyt notat analyserer vi konsekvenserne af at øge den økonomiske frihed ved at lade os inspirere af andre lande. Analysen viser, at Danmark kan komme i top 3 alene ved at overføre den schweiziske score på området ’størrelse af den offentlige sektor’. Danmark kan også komme i top 3 på økonomisk frihed, hvis vi opnår samme score på de 42 indikatorer som de bedste nordiske lande.

”Vi skal ikke nødvendigvis se mod sydøstasiatiske småstater som Singapore og Hong Kong for at opnå topplaceringer på økonomisk frihed. Inspirationen kan hentes i Schweiz, men også inden for vores egen samfundsmodel, nemlig i de andre nordiske lande”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

”Politikerne kan øge den økonomiske frihed direkte ved at håndtere det område, der entydigt trækker den økonomiske frihed ned for Danmark. Størrelsen af den offentlige sektor er Danmarks akilleshæl, og her kan Schweiz tjene som forbillede. Overfører man den schweiziske score på dette område til Danmark, så vil Danmark være det tredje mest økonomisk frie land i verden. Det er interessant, fordi øget økonomisk frihed kan være med til at tackle den langsigtede vækstkrise, Danmark står i”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

”En schweizisk offentlig sektor vil indebære en væsentlig lavere marginalskat på indkomst, en permanent reduktion i det offentlige forbrug på ca. 285 mia. kr., og at man sænker det samlede beløb til overførselsindkomster med en fjerdedel. Det kan man opnå ved i højere grad at arbejde med obligatoriske forsikringsordninger i Danmark”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

”Potentialet ved at lære af vores nordiske naboer er betydeligt. Det vil bl.a. medføre en halvering af de offentlige overførsler til islandsk niveau og en permanent reduktion af det offentlige forbrug på ca. 70 mia. kr. til det, der svarer til et finsk niveau. Det er imidlertid vanskeligt at pege på helt konkrete politikforslag, der vil realisere ’best practice’ i norden. Der skal nemlig også ske forbedringer inden for områder som ejendomsret og retsområdet, hvor det kan være vanskeligt at pege på tiltag, der kan sikre forbedringerne”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS. 

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 371,1 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Martin Kyed

    Specialkonsulent, 2011 - 2014

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 371,1 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Martin Kyed

    Specialkonsulent, 2011 - 2014