Sammenligner man med de 34 OECD-lande, finder man, at Danmark i 2016 har den 10. højeste score. Overordnet ligger OECD-landene i den høje ende af ranglisten, men det bemærkes, at en række sydeuropæiske lande som Grækenland (nr. 138), Italien (nr. 86), Frankrig (nr. 75) og Portugal (nr. 64) klarer sig forholdsvis dårligt. Disse lande har alle betydelige økonomiske udfordringer, og bl.a. på arbejdsmarkedet har de problemer på grund af deres reguleringer. F.eks. er der store hindringer og omkostninger forbundet med afskedigelse af medarbejdere. Det betyder, at virksomheder kan være tilbageholdne med at tage unge medarbejdere ind (da det er dyrt at afskedige dem igen). Det ses da også af Heritages indeks, at disse lande ligger dårligt på underindekset for Arbejdsmarkedsfrihed. Italien ligger nr. 123 og Grækenland nr. 136, mens Frankrig og Portugal deler pladsen som nr. 160.
Generelt klarer Danmark sig godt i sammenligning med andre europæiske lande på økonomisk frihed. Danmark er således det europæiske land med den 5. højeste økonomiske frihed ifølge Heritage Foundations 2016 indeks, kun overgået af Schweiz (nr. 4), Irland (nr. 8), Estland (nr. 9) og Storbritannien (nr. 10).
DK nr. 3 med schweizisk skattetryk og udgiftstryk
Hvis man beholdt de underindeks, hvor Danmark klarer sig godt, men indførte et schweizisk skattesystem og offentligt udgiftstryk i Danmark, ville det resultere i en samlet score på 84,8. En økonomisk frihed, der ville svare til en samlet 3. plads på ranglisten og være højere end scoren for noget OECD-land. For at opnå et schweizisk skattetryk på 27 pct. af BNP i stedet for de knap 49 pct. i Danmark, ville der skulle gennemføres skattelettelser for ca. 440 mia. kr.
DK klarer sig bedst i Norden
Danmark er det nordiske land, der har den højeste økonomiske frihed, idet Island ligger nr. 20, Finland nr. 24, Sverige nr. 26 og Norge nr. 32. Selv om de nordiske lande ofte omtales som at have samme samfundsmodel, er der væsentlige forskelle mellem, hvordan landene klarer sig på de forskellige underindeks af økonomisk frihed. Hvis man indrettede et land, således at det fik den højeste nordiske score inden for hvert underindeks, ville man således få en nordisk ”best practice”- score på 82,9. Det ville svare til en samlet 3. plads på ranglisten og være højere end scoren for noget OECD-land.
Lande med høj økonomisk frihed har høj velstand
Betragter man alle lande i indekset, er der en klar tendens til, at de mest økonomisk frie lande også er blandt de mest velstående. Heritage Foundation har sammenlignet graden af økonomisk frihed i forskellige lande med deres købekraftskorrigerede BNP pr. indbygger og finder, at de mest frie lande (der har en samlet score på 80 eller derover) har et gennemsnitligt BNP pr. indbygger på 55.600 dollars, mens de mindst frie lande (med en samlet score under 50) har et gennemsnitligt BNP pr. indbygger på 9.000 dollars, jf. Figur 2.
Figur 2. Landes BNP pr. indbygger fordelt efter økonomisk frihed