Notat: Næsten 4 ud af 10 vil betale topskat på et tidspunkt i livet

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

CEPOS udsender i dag en analyse, der viser, at 4 ud af 10 danskere har betalt eller kommer til at betale topskat set over et livsforløb med Thornings fuldt indfasede topskattegrænse. Beregningerne er udført på Danmarks Statistiks personregistre.

"Nogle konkluderer, at der ikke er mange, der betaler topskat, når det "kun" er 500.000 eller 11 pct. af dem over 18 år, der betaler topskat. Men ser man på det i et livsperspektiv, så er det ca. 4 ud af 10, der på et tidspunkt kommer til at betale topskat, og dermed får en marginalskat på 67 pct., når afgifter indregnes. Så rigtigt mange danskere kommer igennem livet til at betale topskat, selv om de i 2016 ikke er blandt de 500.000, der betaler topskat. Det kan være unge på universitetet, der ofte efter endt uddannelse får høje indkomster, og derfor betaler topskat. Og det kan f.eks. være selvstændige, der har meget svingende indkomster, og som hopper ind og ud af topskattesegmentet", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

"Bundlinjen er, at rigtigt mange påvirkes af topskatten gennem deres karriere. Og det er dårligt for dansk økonomi, fordi topskatten svækker arbejdsindsatsen og produktiviteten. Topskatten svækker også de unges tilskyndelse til at tage en uddannelse, der giver en høj løn, fordi afkastet af en sådan uddannelse ekstra-beskattes med topskatten. Thornings Produktivitetskommission konkluderede, at topskatten er blandt de mest væksthæmmende skatter. Forhåbentlig indebærer Løkkes endelige skattereform en mærkbar reduktion i topskatten. Det bedste ville være at fjerne den. Det koster 9 mia. kr., og råderummet i Løkkes 2025-plan er på 57 mia. kr.", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 235,1 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 235,1 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk