CEPOS logo

Nulvækst er mulig – Schlüter gennemførte minusvækst i det offentlige forbrug i perioden 1988-90

Udgivet d.

21. april 2010 - 13:20

Analyse

Kommuner & regioner

Offentlige udgifter

CEPOS udgiver i dag et notat, der viser, at man under Schlüter-regeringen havde minusvækst i det offentlige forbrug i 3 årsperioden 1988-90.

“Det er ofte fremført, at regeringens bebudede nulvækst i det offentlige forbrug nærmest er umulig at gennemføre, og at ingen tidligere har gennemført så lav udgiftsvækst. Det er forkert. Under Schlüter-regeringen blev der samlet gennemført minusvækst over treårsperioden 1988-90 svarende til en gennemsnitlig minusvækst på -½ pct. om året,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

VK-regeringens nulvækst indebærer en budgetforbedring på ca. 13 mia. kr. i forhold til det tidligere forudsatte forløb med en realvækst på ca. 1 pct. årligt.

“Hvis man frem for nulvækst øgede ambitionsniveauet og gennemførte et forløb med årlig minusvækst på -½ pct. i perioden 2011-13, ville man få en yderligere budgetforbedring på 7½ mia. kr. Dermed ville budgetforbedringen i alt udgøre ca. 21 mia. kr. Det svarer stort set til en håndtering af holdbarhedsproblemet, der udgør ca. 22 mia.kr. Et sådan mere ambitiøst forløb vil vi gerne opfordre til. Det skal også ses i lyset af, at vi i dag har Danmarks-historiens største offentlige sektor,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“Det bemærkes også, at der i 1984 var minusvækst på -1,6 pct. Det viser også at nulvækst – og det der er mere ambitiøst – er muligt at gennemføre”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“Der kan argumenteres for, at det er nemmere at gennemføre nulvækst i dag, end det var i 1980’erne, da den offentlige sektor i dag er betydeligt større. Således har vi i dag danmarkshistoriens største offentlige sektor. Med det meget høje udgiftsniveau i dag må man derfor formode, at det er muligt at finde store rationaliseringsgevinster i særlig kommunerne, som kan anvendes på bedre service på prioriterede områder, som f.eks. sundhed. Det kræver, at man øger udliciteringsgraden, reducerer det alt for høje sygefravær og skærer ned på opgaver som ikke giver borgernær velfærd,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Hent Analysen

CEPOS udgiver i dag et notat, der viser, at man under Schlüter-regeringen havde minusvækst i det offentlige forbrug i 3 årsperioden 1988-90.

Relateret artikel

Det er på trods af vores høje skatteniveau, at vi har en god konkurrenceevne – ikke på grund af det

23. april 2025

Både geopolitisk og handelspolitisk befinder vi os i usikre tider. Hvorfor ikke styrke dansk økonomi strukturelt, så vi kan modstå lidt af hvert?

Relateret artikel

Råderummet udgør 109 mia. kr. i 2040

16. april 2025

Det frie råderum er estimeret til 51 mia. kr., når der korrigeres for reservationer, indgåede aftaler og demografisk træk.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed