Ny bankstat rammer de små virksomheder

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

S og SF vil indføre en særskat på i alt 2 mia. kr. på banker og andre finansielle virksomheder. Men den nye særskat vil i sidste ende ramme kunderne og særligt de små og mellemstore virksomheder, viser en ny analyse fra CEPOS.

”Den nye bankskat vil i sidste ende skulle betales af bankens kunder og dermed os forbrugere og virksomheder. Det skyldes, at bankerne tvinges til at øge udlånsrenten for at dække de øgede omkostninger. Det bliver dyrere at låne penge i banken til investeringer, og særskatten bliver derfor en ny bremseklods for særligt de små og mellemstore virksomheder”, siger specialkonsulent i CEPOS, Martin Kyed.

En særskat på 2 mia. kr. vil koste en renteforhøjelse 0,15 pct. svarende til ca. 1500 kr. ekstra om året for hver million, man låner i banken, ligesom det vil forhøje omkostningerne ved realkreditlån. Netop dette rammer særligt de små virksomheder. 

”Den særskat, som S og SF vil indføre på banker mv., vil øge de årlige finansieringsomkostninger for erhvervslivet med i alt 817 mio. kr. Omkostninger som virksomhederne må betale, når de skal optage lån til finansiering af deres aktiviteter. Små og mellemstore virksomheder henter ca. 27 pct. af deres finansiering hos banker og realkreditinstitutter. Det er en halv gang mere end de store virksomheder (ca. 18 pct.). De øgede finansieringsomkostninger fra en bankskat vil derfor ramme små virksomheder særligt hårdt”, siger Martin Kyed.

”S og SF har ellers bebudet at ville skabe gode vilkår for særligt iværksætter og små virksomheder. Men særskatten på banker trækker i den stik modsatte retning. Vækstlaget i dansk erhvervsliv får det sværere med bankskatten”, siger Martin Kyed.

CEPOS har i et tidligere notat vist, at en særskat på 2 mia. kr. på banker og andre finansielle virksomheder vil betyde færre investeringer, lavere produktivitet og tab af 2000 arbejdspladser i den finansielle sektor.

Dette notat blev skabt med støtte fra Krak Fonden

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 341,7 KB

  Del denne side

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 341,7 KB

  Del denne side