CEPOS logo

OECD’s “taxing wages”: Høj marginalskat for topskatteydere

Udgivet d.

28. marts 2006 - 14:34

Analyse

Skat

I den nye udgave af OECD-rapporten ”Taxing Wages” fremgår det, at Danmark har den 4. højeste marginalskat på arbejde for højindkomstgruppen (2005). Den danske marginalskat (ca. 63 pct.) for personer med højere indkomster ligger betydeligt over OECD-gennemsnittet på 49 pct. og markant over niveauet i lande som USA (43 pct.), Schweiz (43 pct.) og Tyskland (44 pct.). Den danske marginalskat for lavindkomstgruppen svarer til OECD-gennemsnittet på 43 pct. For middelindkomstgruppen ligger marginalskatten i Danmark på 49 pct. lige over OECD-gennemsnittet på 46 pct. Den høje øverste marginalskat i Danmark og den stærke skatteprogression modarbejder regeringens globaliseringsstrategi. Skatteprogressionen reducerer tilskyndelsen til at tage en længere uddannelse, fordi skatteprogressionen i dag ”spiser” en del af lønpræmien ved at uddanne sig. Herudover modarbejder den relativt høje marginalskat for højindkomstgruppen målsætningen om at tiltrække dygtige udlændinge. CEPOS har vist, hvordan man kan opnå en flad marginalskat på 43 pct. Dvs. en øverste marginalskat på niveau med USA og Schweiz. En marginalskat på 43 pct. kan opnås ved at fjerne mellem- og topskatten. Det kan finansieres ved at fastfryse det offentlige forbrug og inflationsregulere overførselsindkomster i 7 år. Regeringen har anvendt 25-30 mia.kr. på skattelettelser siden 2001. Hvis lettelserne var anvendt på at lette de progressive skatter kunne Danmark i dag have en marginalskat på 43 pct. for alle beskæftigede.

Hent Analysen

I den nye udgave af OECD-rapporten ”Taxing Wages” fremgår det, at Danmark har den 4. højeste marginalskat på arbejde for højindkomstgruppen (2005).

Relateret artikel

Hvis statsministeren virkelig mener, at danskerne skal arbejde mere, bør hun også trække diskussionen om tidligere pension af bordet

11. februar 2025

I CEPOS foreslår vi at genbesøge Arne-pensionen, efterlønnen, seniorjobordningen, dagpengereglerne, SU og reguleringen af overførselsindkomster. Danmark har brug for flere reformer, ikke flere skatter.

Relateret artikel

Hvad er BNP: Hvem modtager velstandsskabelsen i samfundet?

6. februar 2025

ABCepos: Hvad er BNP: Hvem modtager velstandsskabelsen i samfundet?

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed