Økonomisk frihed
Udgivet d.
8. juli 2015 - 13:45
Tank&Tænk
Frihed
Materiale om økonomisk frihed udarbejdet af Martin Kyed
Man har ikke personlig frihed uden økonomisk frihed. Som borger indgår man på forskellig vis i økonomien. Man køber varer og tjenester, hvilket gør én til en forbruger. Man indgår typisk i produktionen ved enten at skabe sin egen arbejdsplads som iværksætter eller ved at tilbyde sin arbejdskraft til andre mod en løn. Desuden har mange mennesker en opsparing i banken, i aktier eller i obligationer. Og langt de fleste har en arbejdsmarkedspension. Derfor er næsten alle mennesker også kapitalister, som direkte eller indirekte er med til at finansiere investeringerne i private virksomheder. Når valgmulighederne for enten forbruger, arbejdskraft eller kapitalist bliver begrænset af politikere, så mindsker det derfor helt almindelige borgeres frihed. Og fra forskningen ved vi, at lavere økonomisk frihed fører til højere fattigdom og lavere velstand.
Økonomisk frihed måles konkret i Economic Freedom of the World. Indekset viser, at Danmark faktisk er blandt de mest økonomisk frie lande i verden. Men der er stadig rum for forbedringer. Det kan fx ske ved at fjerne regulering, der mindsker friheden. Det er dog størrelsen af den offentlige sektor, der er Danmarks akilleshæl, hvad angår økonomisk frihed. Det er derfor også her, politikerne for alvor skal tage fat, hvis de ønsker at styrke danskernes økonomiske frihed og gøre borgerne mere velstående.
Relateret artikel
Ungarn, Irland og Litauen har de laveste selskabsskattesatser i OECD
19. september 2024
ABCepos: Ungarn, Irland og Litauen har de laveste selskabsskattesatser i OECD.
Relateret artikel
Danmark har den 3. højeste skat på aktieudbytte blandt OECD-lande
19. september 2024
ABCepos: Danmark har den 3. højeste skat på aktieindkomst blandt OECD-lande.
Støt os
En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"