Økonomisk vækst er en vigtig del af sikkerhedspolitikken

Udgivet d.

13. marts 2022 - 08:30

Debat

Forsvar

Internationalt

Offentlige finanser

Vækst

Økonomisk vækst skal begrænses af hensyn til klima. Omfordeling er vigtigere end vækst. De seneste mange år har vi igen og igen hørt fortællingen om, at andre politiske prioriteter var langt vigtigere end økonomisk vækst. Men Ruslands ageren over for Ukraine bør give de mange vækstskeptikere lejlighed til at genoverveje deres position. For en væsentlig årsag til, at vi – trods alt – kan leve relativt trygt og sikkert, er markedsøkonomien og den økonomiske vækst i Vesten.

Ifølge den svenske tænketank Stockholm International Peace Research Institute er Rusland et af de lande i verden, der bruger den største andel af sin økonomi på militæret. Samlet set hvert år 61,7 mia. dollars (ca. 420 mia. kr.) – svarende til ca. 4,3 pct. af bnp. Det lyder som et svimlende beløb, men set i forhold til store europæiske allierede som f.eks. England (59,2 mia. dollars), Tyskland (52,8 mia. dollars) og Frankrig (52,7 mia. dollars), er beløbet ikke voldsomt. Og i forhold til USA (778 mia. dollars) er der tale om peanuts.

USA er interessant, fordi det er det eneste væsentlige land, der er i nærheden af at bruge samme andel af sin økonomi som russerne på militæret (3,7 pct. af bnp). Selv hvis Rusland brugte 61 pct. af sin økonomi på militæret (samme andel som Nazityskland i 1943), ville dets militærbudget kun være marginalt større end USA’s (og mindre end USA, UK og Frankrig tilsammen). Tallene er ikke direkte sammenlignelige – bl.a. fordi de ikke tager højde for prisforskelle (en russisk soldat koster mindre end en dansk). Ikke desto mindre kan Nato altså – uden problemer – matche Ruslands militærbudget.

Forklaringen er den simple, at økonomierne i de vestlige lande – på grund af deres markedsøkonomiske systemer – er langt større. USA’s bnp pr. indbygger er f.eks. knap seks gange højere end Ruslands (og Kinas), og Vesten har derfor en klar økonomisk fordel i en konflikt, hvad enten den er i form af økonomiske sanktioner (der rammer relativt mildere i Vesten) eller af konventionel militær art. Men forestil dig, at det var jævnbyrdigt. Hvis Ruslands bnp pr. indbygger var på niveau med USA’s. Så ville Ruslands militærbudget være seks gange større, og de økonomiske sanktioner ville gøre langt mere ondt på os selv. I den nuværende situation er det en skræmmende tanke. Derfor er det let at undervurdere, hvor vigtig økonomisk vækst er for vores sikkerhed. I dag nyder vi godt af, at de vestlige demokratier historisk har haft høj økonomisk vækst. Men de seneste 20 år før corona voksede bnp pr. indbygger i Danmark kun med 1 pct. om året (de forudgående 20 år voksede bnp pr. indbygger dobbelt så hurtigt). Hvis vores børn og børnebørn skal nyde samme sikkerhed som os, bør økonomiske reformer, der sikrer vedvarende høj økonomisk vækst, være en politisk prioritet i forhold til en langsigtet sikkerhedspolitik.

Bragt i Jyllandsposten d. 13. marts 2022.

Relateret artikel

De såkaldte skatteudgifter trænger til et eftersyn

4. september 2024

De såkaldte skatteudgifter er svulmet i al ubemærkethed. Ifølge Skatteministeriets opgørelse er de steget med en tredjedel fra 2020 til 2021 og frem.

Relateret artikel

Stigende folkepensionsalder er realistisk

27. august 2024

Mette Frederiksen vil have en “realistisk” folkepensionsalder. Og derfor vil hun fra 2030 ikke stemme for de planlagte forhøjelser af pensionsalderen.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed