Økonomisk vækst har sikret markant bedre levestandard for de laveste indkomstgrupper

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Pressemeddelse

CEPOS offentliggør i dag en analyse (vedhæftet), hvori analysechef i CEPOS Otto Brøns-Petersen har beregnet baggrunden for fremgangen i disponibel indkomst for de 40 pct. laveste indkomster over en 100-årig periode, nemlig fra 1919 – 2019.  

”I løbet af de hundrede år frem til 2019 blev indkomsterne i gruppen med de 40 pct. laveste indkomster mere end 8-doblet,” siger Otto Brøns-Petersen.

”Af den samlede indkomstfremgang skønnes 9,2 pct. at stamme fra fordelingspolitik mv., mens den økonomiske vækst direkte og indirekte tegnede sig for 90,8 pct. Siden årtusindskiftet har væksten endda tegnet sig for hele fremgangen for de 40 pct. laveste indkomster.

Analysen viser altså, at økonomisk vækst uden sammenligning er den væsentligste årsag til stigningen i levestandard for lavindkomster, mens fordelingspolitik kun spiller en meget begrænset rolle. Det vil også gælde for fremtiden. Det er farligt at stirre sig blind på fordelingspolitik, når det afgørende på lidt længere sigt er økonomisk vækst. Den afgørende udfordring er at øge velstandsskabelse, som er gået ned i tempo”, siger analysechef i CEPOS Otto Brøns-Petersen.  

Resumé

Notatet beregner baggrunden for kilderne til fremgangen i disponibel indkomst for de 40 pct. laveste indkomster over en 100-årig periode. I de hundrede år frem til 2019 blev denne gruppes indkomster mere end 8-doblet.

Af den samlede indkomstfremgang skønnes 9,2 pct. at stamme fra en større indkomstandel, mens den økonomiske vækst direkte og indirekte tegnede sig for 90,8 pct. Tillægges det offentlige forbrug til de disponible indkomster, stod ændret fordeling for 7,1 pct. af indkomstfremgangen, mens økonomisk vækst tegnede sig for 92,2 pct.

Økonomisk vækst er altså uden sammenligning den væsentligste årsag til stigningen i levestandard for lavindkomster, og øget omfordeling spiller kun en meget begrænset rolle.

Læs hele analysen her

 

Denne analyse er en del af ”Projekt 3%.”
Projektet har til formål at identificere reformer, der kan hæve den økonomiske vækst i Danmark til 3 pct. årligt de næste ti år.
Projektet er støttet af Kraks Fond og af Novo Nordisk Fonden
. (NNF21SA0070933).

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 692,7 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 692,7 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk