CEPOS logo

Potentiale ved øget liberalisering og konkurrence på postområdet

Udgivet d.

26. oktober 2017 - 09:55

Analyse

Konkurrence

Udbud & privatisering

Analyse af potentialet ved øget liberalisering og konkurrence på postområdet. Den viser, at krisen i det danske postvæsen bl.a. kan henføres til mindre liberalisering end i fx Sverige. Det anbefales at sende befordringspligten i udbud uden statstilskud og at privatisere PostNord. Analysen er gennemført for CEPOS af tidligere direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Finn Lauritzen.

”Analysen viser, at en væsentlig årsag til, at den danske del af PostNord klarer sig dårligere end den svenske, er, at Sverige tidligt og langt mere gennemgribende liberaliserede sit postmarked. Det er paradoksalt, fordi reguleringen som udgangspunkt begunstiger postvæsenet. Mindre konkurrence giver bedre indtjening, som samtidig kan anvendes til at krydssubsidiere de konkurrenceudsatte forsendelser. Men med nedgangen i postmængderne er monopolgevinsten blevet mindre. Set i det lys er postkrisen i Danmark måske slet ikke så ny. Prisen er hidtil bare blevet betalt af kunderne. Danskerne betaler en rekordhøj porto i forhold til sammenlignelige lande”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS. 

”Staten bør hurtigst muligt efter den aftalte redningsplan sælge sin andel af PostNord. Den seneste tids farce er desværre symptomatisk for de meget uheldige incitamenter ved politisk ejerskab. Hvis politikerne ønsker at opretholde befordringspligten, bør den sendes i åbent udbud og moderniseres, så den giver plads til innovation”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS.  

Hent Analysen

Analyse af potentialet ved øget liberalisering og konkurrence på postområdet. Den viser, at krisen i det danske postvæsen bl.a. kan henføres til mindre liberalisering end i fx Sverige.

Relateret artikel

Hvorfor er andre EU-landes gæld vores problem?

10. juli 2025

Institutioner former politik. Det er et tema, som optager os en hel del her på stedet, hvor vi interesserer os for public choice og konstitutionel økonomi. Gode institutioner – dvs. nogle der giver politiske beslutningstagere gode incitamenter – har gode

Relateret artikel

Forudsigeligt nederlag for EU i skattekrigen mod Trump

9. juli 2025

Skattekrigen mellem USA og EU er tilsyneladende ovre. Den blev udløst af EU’s minimumsskat på bl.a. udenlandske datterselskaber, hvis moderkoncern ikke betaler mindst 15 pct. i skat af det regnskabsmæssige overskud.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed