Privathospitalernes markedsandel er lavest i årevis

Table of contents×

Alene fra 2010 til 2012 er privathospitalernes markedsandele faldet med 44 pct. De seneste tal viser, at den private andel ligger på 1,25 pct., hvilket er det laveste niveau siden 2007. Det viser et nyt CEPOS-notat, som også ser på, hvilke konsekvenser et sådant fald kan have for det danske sundhedsvæsen.

”Privathospitalernes markedsandel er faldet markant og udgør i dag kun 1,25 pct. af hele sundhedsvæsenet. Det er langt mindre end fx Sverige, hvor privathospitalernes markedsandel ifølge de nyeste tal udgør ca. 12 pct. og Frankrig, hvor privathospitalernes markedsandel ligger på omkring 24 pct. For danske privathospitaler har denne udvikling naturligvis medført en periode med konkurser og konsolideringer, men udviklingen vil heller ikke være uden konsekvenser for patienter og samfundsøkonomien. Faldet kan nemlig betyde, at vi får mindre sundhed for pengene, mindre valgfrihed og øgede ventelister”, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.
  
Det er særligt behandling af sygdomme i knogler, muskler og bindevæv, som privathospitalerne har mistet (ca. 62 pct. af det samlede tab i markedsandele). Men sygdomme i kredsløbet bærer også en del af tabet (ca. 20 pct. af det samlede tab).

”Mange regioner melder om betydelige besparelser, når de via udbud sender behandlinger videre til privathospitalerne. Det er ikke overraskende. Analyser viser, at privathospitalernes priser under udbud ligger på ca. 48 pct. af DRG-taksten, dvs. umiddelbart på halvdelen af, hvad tilsvarende behandlinger koster i det offentlige. Alligevel har man fra regeringens og regionernes side fokus på at holde så mange behandlinger på offentlige hænder som muligt. Jeg vil for både patienternes og samfundsøkonomiens skyld anbefale, at man ændrer kurs og indfører en udbudspligt på sundhedsbehandlinger. For vi har som skatteydere krav på, at regionerne køber behandlinger der, hvor de er bedst og billigst. Så flest muligt behandles for de tilgængelige ressourcer. Privathospitalerne skal være velkomne i vores sundhedsvæsen, hvis de – fx via udbud eller private wings på offentlige hospitaler - kan byde ind med behandlinger, der både er bedre og billigere”, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS. 

”En høj privat markedsandel er selvfølgeligt ikke et mål i sig selv. Men faktisk bidrager privathospitalerne til at styrke det danske sundhedsvæsen. For det første øger privathospitalerne konkurrencepresset på de offentlige hospitaler. Dette sikrer, at vi danskere får mest sundhed for skattekronerne. For det andet muliggør eksistensen af privathospitaler, at patienterne kan ’stemme med fødderne’, dvs. blive behandlet privat, hvis ventetiden i det offentlige bliver for lang. Dette betyder igen, at danske patienter kommer hurtigere tilbage på arbejde efter en sygdom samt at de offentlige udgifter til sygedagpenge reduceres. Sidst men ikke mindst ligger der også et stort potentiale ved en stærk privat sundhedssektor, hvis vi ligesom andre lande kunne tiltrække sundhedsturister til gavn for dansk vækst og beskæftigelse”, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 529,9 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mia Amalie Holstein

  Tidligere velfærdspolitisk chef i CEPOS

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 529,9 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mia Amalie Holstein

  Tidligere velfærdspolitisk chef i CEPOS