Hent Analysen
CEPOS-analyse af boligaftalens effekt på råderummet. Det fremgår, at råderummet i 2025 vil udgøre 37 mia. kr. Det svarer til ca. 8.000 kr. pr. voksen. Råderummet kan bruges på enten skattelettelser eller øget offentligt forbrug.
Udgivet d.
4. maj 2017 - 14:21
Analyse
Bolig
Skat
“Inden boligaftalen udgjorde råderummet 40 mia. kr. ifølge Finansministeriet. I flere medier er det blevet gengivet, at boligaftalen lægger beslag på 20 mia. kr. af råderummet. Det er forkert. Boligaftalen indebærer en beskeden skattelettelse på 2,8 mia. kr. i 2025. Det indebærer, at “råderummet” reduceres fra 40 til 37 mia. kr. i 2025. Det er fortsat et stort råderum. Der er fx råderum til en vækst i det offentlige forbrug på 0,9 pct. om året i alle år frem til 2025, hvis man ønsker det. Det er mere end det, Thorning gik til valg på i 2015. Dengang var målet en vækst på 0,6 pct. om året. Alternativt er der råderum til en skattelettelse på 37 mia. kr.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“VLAK-regeringen opererer med en planlagt vækst i det offentlige forbrug på 0,3 pct. om året til 2025. Det vil koste 12 mia. kr. Tilbage er der 25 mia. kr., der kan anvendes på lavere skat. For 25 mia. kr. kan man få danmarkshistoriens største skattereform. Fx koster en flad skat på 40 pct. ifølge Finansministeriet blot 12 mia. kr. Dermed får man en marginalskat, der er lavere end i USA, Tyskland og Storbritannien. Det vil blot tage halvdelen af de 25 mia. kr. Derudover vil der være råderum til at sænke selskabsskatten med 10 pct.point til 12 pct. Lavere end i Irland. Det er relevant i forhold til skattekonkurrencen, der intensiveres efter Trumps offensive meldinger om selskabsskat. En reduktion i selskabsskatten til 12 pct. indebærer et mindre provenu på 13 mia. kr.” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
CEPOS-analyse af boligaftalens effekt på råderummet. Det fremgår, at råderummet i 2025 vil udgøre 37 mia. kr. Det svarer til ca. 8.000 kr. pr. voksen. Råderummet kan bruges på enten skattelettelser eller øget offentligt forbrug.
Der er gode grunde til at beskatte biler. Men registreringsafgiften er ikke velbegrundet.
I stedet for et håndværkerfradrag målrettet klimarenovering, er den rigtige løsning brede skattelettelser, så folk selv kan bestemme, hvad de vil bruge deres penge på.