Regelmængden er vokset fem gange hurtigere under Mette Frederiksen end under Lars Løkke Rasmussen
Udgivet d.
10. oktober 2022 - 08:00
Analyse
Demokrati
Produktivitet
Regulering
Pressemeddelelse
Den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen i spidsen har slået sig op på at tage et opgør med bureaukrati og regler i den offentlige sektor. Alligevel har den nuværende regering øget den såkaldte statslige regelmængde med op mod én million ord. Det viser ny analyse fra CEPOS.
”Afbureaukratisering og et opgør med papirnusseriet er et af valgkampens helt centrale emner, og det er især noget, som Socialdemokratiet har slået sig op på med et afbureaukratiseringsudspil forleden. Vores analyse viser dog, at rød blok har det med at lave mere bureaukrati end blå blok, når de er i regering. Undersøgelsen bekræfter derfor, at det betyder noget for regelmængden, hvilken politisk observans regeringen har,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.
CEPOS-analysen viser, at mængden af regler og love er vokset med omkring 320.000 ord om året i gennemsnit i hele statsminister Mette Frederiksens regeringsperiode. Til sammenligning steg mængden af statens regler med omkring 58.000 ord om året under Lars Løkke Rasmussens seneste regeringsperiode.
“Rigtig mange regler indføres uden at man ved, hvordan de påvirker samfundet, og det er sjældent, at man evaluerer reglerne, når de først er lavet. Man bør i højere grad holde nye love og regler op på, om de gør samfundet værre eller bedre,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.
Resumé
Under Mette Frederiksens ledelse er mængden af love og bekendtgørelser vokset med 320.000 ord om året i gennemsnit. Dermed er regelmængden under Mette Frederiksens S-regering vokset mere end fem gange hurtigere end under Lars Løkke Rasmussens seneste regeringstid (V + VLAK).
- På trods af skiftende regeringers erklærede ønske om, at mængden af bureaukrati og regler skal bekæmpes, er mængden af regler – opgjort som antal ord – vokset under samtlige statsministre siden 1989.
- Senest har den siddende S-regering påpeget problemerne med omfattende regulering i bl.a. ”Danmark kan mere III”, hvor man bl.a. foreslår en form for regelstop i dele af den offentlige sektor, men ikke over for virksomheder og borgere.1
- Det er imidlertid tvivlsomt, om regeringens regelloft er tilstrækkeligt til at få styr på regelmængden. Hvis en fremtidig regering ønsker et reelt opgør med mængden af bureaukrati og regler, er der bl.a. brug for et regelloft, der omfatter hele samfundet og ikke kun dele af den offentlige sektor.
Forfatter
Arbejdspapir 80: Vi er i en international statsgældskrise, og den berører også Danmark
Mange vestlige lande og EU som sådan befinder sig i en offentlig gældskrise. En gældskrise kan tage flere forskellige former.
Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU
ABCepos: Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU.