Regeringen mangler reformer svarende til 43.000 personer

Udgivet d.

8. januar 2013 - 11:50

Analyse

Beskæftigelse

Vækst

CEPOS udsender i dag et notat om regeringens målsætning om at øge arbejdsudbuddet med 55.000 personer frem mod 2020. Det fremgår, at regeringen mangler at gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet med 43.000 personer, hvis målsætningen skal nås.

”I regeringsgrundlaget opererer regeringen med en målsætning om at gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet med 55.000 personer frem mod 2020. Efter godt et år er regeringen nået et lille stykke ad vejen, da man har gennemført reformer, der øger arbejdsudbuddet med ca. 12.000 personer frem mod 2020. Skattereformen og reformen af førtidspension øger arbejdsudbuddet, mens finansloven for 2012 og energiaftalen reducerer arbejdsudbuddet. Samlet mangler regeringen at gennemføre reformer, der øger beskæftigelsen med ca. 43.000 personer”,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Man kan blive lidt bekymret for, om Thorning-regeringen når sin målsætning i denne valgperiode, når man ser på dens reform-planer. De går bl.a. på reformer af kontanthjælp og SU, og det er svært se, at sådanne reformer kan komme i nærheden af at lukke reform-mankoen på 43.000 personer. Ikke mindst fordi beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i weekenden signalerede, at man svækker ambitionsniveauet i den kommende kontanthjælpsreform. Hvis man skal nå målsætningen, bliver det svært at komme uden om reformer, der virkelig batter. Her tænkes bl.a. på en reduktion i dagpengeperioden fra 2 til 1 år, en total afvikling af efterlønnen eller højere pensionsalder. Det burde egentlig være muligt at nå målsætningen, når man tænker på, at 2,1 millioner danskere er på overførselsindkomster”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

”Det fremgår også, at VK-regeringen de sidste 2½ år af dens levetid fik øget arbejdsudbuddet med knap 97.000 personer. Det skyldes efterløns- og dagpengereformen, samt Forårspakke 2.0, der sænkede den øverste marginalskat med 7 pct. Det er et reformtempo, der ligger betydeligt over det, Thorning-regeringen har leveret”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Hvis man ikke får gennemført reformerne betyder det, at Danmarks vækstudsigter svækkes. I forvejen står Danmark ifølge OECD til en af de laveste vækstrater de næste par årtier. En vækstrate der ligger betydeligt under OECD-gennemsnittet  og lande som Sverige, Finland og Norge. Herudover betyder det, at væksten i det offentlige forbrug bliver lidt lavere end de 0,8 pct., som regeringen ønsker i årlig udgiftsvækst i perioden 2014-2020. Reformerne skal nemlig ifølge regeringen finansiere højere offentligt forbrug”,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Hent Analysen

CEPOS udsender i dag et notat om regeringens målsætning om at øge arbejdsudbuddet med 55.000 personer frem mod 2020. Det fremgår, at regeringen mangler at gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet med 43.000 personer, hvis målsætningen skal nås.

Relateret artikel

Enlige forsørgere rammes af lavindkomstfælder

3. september 2024

Enlige forsørgere har lille gevinst ved lavtlønsjob og høj marginalskat. Nænsom boligstøttereform kan reducere disse udfordringer, samtidig med at der sikres et rimeligt forsørgelsesgrundlag, viser ny CEPOS-analyse.

Relateret artikel

Pensionsudspil risikerer at sætte den danske reformpolitik over styr

19. august 2024

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed