S og SF øger skatterne med 33 mia. kr. fra 2011-13

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

CEPOS offentliggør i dag et notat om S og SFs genopretningspakke for årene 2011-13. Genopretningspakken fremgår af partiernes finanslovsoplæg. 

“Det er en temmelig stor skattestigning S og SF lægger op til, når de vil håndtere EU's budgetforbedringskrav på 24 mia.kr. og samtidig løfte det offentlige forbrug. I årene 2011- 2013 lægges der op til skattestigninger på 33 mia. kr. Det svarer til 1,9 pct. af BNP, og i historisk sammenhæng er det meget. Under Nyrup-regeringen fra 1993 til 2001 blev skattetrykket øget med 1½ pct. af BNP. Dermed vil Thorning og Søvndal i løbet af 3 år hæve skatterne mere end Nyrup-regeringen gjorde på 8 år,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“S og SF’s skattestigninger fra 2011-2013 vil klart konsolidere Danmarks position som det land i verden med højest skattetryk. Sverige, der har det næsthøjeste skattetryk, vil i de kommende år sænke skattetrykket yderligere med ½ pct. af BNP. Positionen som det land i verden med højest skattetryk gavner ikke vores internationale konkurrenceevne,”  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“Det højere skattetryk vil overordnet set reducere den danske vækst. Langt de fleste skatter reducerer tilskyndelsen til at arbejde, spare op eller investere. Det højere skattetryk vil også gøre det sværere at tiltrække dygtige udlændinge. OECD har tidligere vurderet, at en forhøjelse af skattetrykket med 2 pct. af BNP kan reducere velstanden med 1-1½ pct. af BNP. Ud fra denne sammenhæng vil S og SF’s skatteforhøjelse på 1,9 pct. af BNP reducere det danske BNP med 17-25 mia. kr.  Der er grund til at forvente, at Danmark er i den øvre del af OECDs opgørelse af velstandstabet ved højere skat, da Danmark i dag har verdens højeste skattetryk. Forvridningen ved skatteforhøjelser er nemlig større, jo højere skatterne er i udgangspunktet,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 259,8 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 259,8 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør