CEPOS logo

Sænkning af momsen på frugt og grønt vil koste Danmark 125 mio. kr. årligt

Udgivet d.

9. april 2025 - 11:26

Debat

Afgifter

Erhvervsliv

Klima

Offentlige finanser

Skrevet af Line Andersen

Bragt i Børsen den 9. april 2025

 

Der er mange gode argumenter imod differentieret moms. Alligevel er flere aktører fortalere for lavere momssatser på udvalgte varegrupper.

Nogle af de fordelagtige egenskaber ved en ensartet momssats er, at den kan opkræves effektivt, samtidig med at den ikke er så forvridende som andre skatter. En ensartet momssats flytter ikke forbruget væk fra, hvad folk i virkeligheden foretrækker. Det står i modsætning til eksempelvis punktafgifter, som medfører større samfundsøkonomiske omkostninger.

Alligevel foreslås momsdifferentiering – noget, der vil modarbejde de ellers fordelagtige egenskaber. F.eks. foreslår Moderaterne at sænke momsen på frugt og grønt for klimaets skyld.

At differentiere momsen ud fra et klimahensyn er langtfra hensigtsmæssig klimapolitik. En effektiv klimapolitik kræver derimod, at udledning af drivhusgasser prissættes, hvilket allerede er tilfældet med både EU’s kvotesystem og danske CO2e-afgifter.

Så er der de skatteøkonomiske udfordringer ved momsdifferentiering. Skatteministeriet har estimeret, at en nedsat moms på frugt og grønt på 15 pct. ligefrem medfører et samfundsøkonomisk tab på 125 mio. kr. årligt.

Momsændringer skaber forvridning

Selvom det estimeres, at forslaget kan føre til mindre besparelser i sundhedsvæsenet, vil blandt andet forvridningstabet og de administrative omkostninger være så høje, at en lavere momssats for frugt og grønt samlet er en omkostning for samfundet.

Afgrænsning af omfattede varer er en betydelig udfordring. Hvilken grad af forarbejdede varer skal omfattes? Vil kartoffelchips og pommes frites være omfattet – sådan som i Skatteministeriets beregning? Skal kun uforarbejdet frugt og grønt omfattes? Hvad med en færdigblandet salat med bestående af friske, udskårne grøntsager? Jo flere grænsetilfælde, jo større administrative omkostninger – både for erhvervslivet og for Skatteforvaltningen. Dertil skal Skats it-systemer tilpasses, hvilket heller ikke er helt gratis.

En åben dør for differentieret moms vil også invitere til en række øvrige, velmenende forslag om varegrupper, der også bør omfattes en lavere sats. Dermed risikerer politikerne at gøre ondt værre.

Og det er allerede begyndt. I Berlingske den 18. marts foreslår en håndfuld aktører, at momsen bør fjernes helt på bøger. Det er måske et sympatisk forslag, men det må forventes at medføre de samme problemer, som Skatteministeriet påpeger i analysen af frugt og grønt. Derfor er det heller ikke fornuftigt at fjerne momsen på bøger.

Meget kan man sige om det danske skattesystem, men den brede momsbase er noget vi kan være stolte af. Den fremhæves eksempelvis som en af styrkerne i det danske skattesystem af The Tax Foundations årlige vurdering af vestlige skattesystemer. Lad os derfor bevare det sådan.

I en tid, hvor det politiske fokus er rettet mod at reducere administrative byrder for erhvervslivet og nedbringe antallet af bureaukrater i staten, virker det besynderligt at overveje differentieret moms. Det vil nemlig resultere i det modsatte.

Relateret artikel

Det er på trods af vores høje skatteniveau, at vi har en god konkurrenceevne – ikke på grund af det

23. april 2025

Både geopolitisk og handelspolitisk befinder vi os i usikre tider. Hvorfor ikke styrke dansk økonomi strukturelt, så vi kan modstå lidt af hvert?

Relateret artikel

Råderummet udgør 109 mia. kr. i 2040

16. april 2025

Det frie råderum er estimeret til 51 mia. kr., når der korrigeres for reservationer, indgåede aftaler og demografisk træk.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed