Sammenligning af reformer under Thorning og Løkke

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

CEPOS udsender i dag et notat, der sammenligner reformer siden 2008 under VK- og Thorning-regeringen. Fokus er på reformernes forbedring af de offentlige finanser, der har været på 2,75 pct. af BNP eller ca. 52 mia. kr. i 2020.

”Opdeler man reformerne på, hvem der har gennemført dem, så har VK-regeringen gennemført reformer, der forbedrer de offentlige finanser med 2½ pct. af BNP eller 47,6 mia. kr. Dvs. at VK-regeringen har leveret ca. 90 pct. af reform-bidraget til at forbedre de offentlige finanser. Det skyldes især reformen af efterløn og folkepension samt genopretningspakken, der indførte offentlig nulvækst, halverede dagpengeperioden og øgede skatterne. Thorning-regeringen har gennemført reformer, der forbedrer de offentlige finanser med ¼ pct. af BNP svarende til knap 5 mia. kr. Når Thorning-administrationen har gennemført færre reformer, der forbedrer de offentlige finanser hænger det naturligvis sammen med, at disse stort set var finanspolitisk holdbare, da Thorning-regeringen tiltrådte ”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

”Tallene illustrerer, at det er en lidt hård udmelding, når Thorning-regeringen taler om, at de overtog et håndværkertilbud fra VK-regeringen. Reformerne der lukkede hullet på de offentlige finanser var stort set gennemført, da Thorning-regeringen tiltrådte", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

 ”Samlet set er der gennemført betydelige reformer siden finanskrisen ramte Danmark i 2008 og som tydeliggjorde, at der var behov for at forbedre de offentlige finanser. Reformerne har samlet set forbedret den strukturelle saldo med 2,75 pct. af BNP eller 52 mia. kr. Det betyder, at de offentlige finanser er holdbare på lang sigt, og at der er strukturel balance i 2020.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 134,6 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 134,6 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør