CEPOS logo

Sammenligning af reformer under Thorning og Løkke

Udgivet d.

22. september 2014 - 15:34

Analyse

Vækst

CEPOS udsender i dag et notat, der sammenligner reformer siden 2008 under VK- og Thorning-regeringen. Fokus er på reformernes forbedring af de offentlige finanser, der har været på 2,75 pct. af BNP eller ca. 52 mia. kr. i 2020.

”Opdeler man reformerne på, hvem der har gennemført dem, så har VK-regeringen gennemført reformer, der forbedrer de offentlige finanser med 2½ pct. af BNP eller 47,6 mia. kr. Dvs. at VK-regeringen har leveret ca. 90 pct. af reform-bidraget til at forbedre de offentlige finanser. Det skyldes især reformen af efterløn og folkepension samt genopretningspakken, der indførte offentlig nulvækst, halverede dagpengeperioden og øgede skatterne. Thorning-regeringen har gennemført reformer, der forbedrer de offentlige finanser med ¼ pct. af BNP svarende til knap 5 mia. kr. Når Thorning-administrationen har gennemført færre reformer, der forbedrer de offentlige finanser hænger det naturligvis sammen med, at disse stort set var finanspolitisk holdbare, da Thorning-regeringen tiltrådte ”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

”Tallene illustrerer, at det er en lidt hård udmelding, når Thorning-regeringen taler om, at de overtog et håndværkertilbud fra VK-regeringen. Reformerne der lukkede hullet på de offentlige finanser var stort set gennemført, da Thorning-regeringen tiltrådte”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

 ”Samlet set er der gennemført betydelige reformer siden finanskrisen ramte Danmark i 2008 og som tydeliggjorde, at der var behov for at forbedre de offentlige finanser. Reformerne har samlet set forbedret den strukturelle saldo med 2,75 pct. af BNP eller 52 mia. kr. Det betyder, at de offentlige finanser er holdbare på lang sigt, og at der er strukturel balance i 2020.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Hent Analysen

CEPOS udsender i dag et notat, der sammenligner reformer siden 2008 under VK- og Thorning-regeringen. Fokus er på reformernes forbedring af de offentlige finanser, der har været på 2,75 pct. af BNP eller ca. 52 mia. kr. i 2020.

Relateret artikel

Hvorfor er andre EU-landes gæld vores problem?

10. juli 2025

Institutioner former politik. Det er et tema, som optager os en hel del her på stedet, hvor vi interesserer os for public choice og konstitutionel økonomi. Gode institutioner – dvs. nogle der giver politiske beslutningstagere gode incitamenter – har gode

Relateret artikel

Forudsigeligt nederlag for EU i skattekrigen mod Trump

9. juli 2025

Skattekrigen mellem USA og EU er tilsyneladende ovre. Den blev udløst af EU’s minimumsskat på bl.a. udenlandske datterselskaber, hvis moderkoncern ikke betaler mindst 15 pct. i skat af det regnskabsmæssige overskud.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed