Vil du kritisere mig, skal du skyde med skarpt, Peter Kurrild-Klitgaard
Professor Peter Kurrild-Klitgaard gør op ad det forkerte træ, skriver Mia Amalie Holstein og afviser dermed kritikken af sit seneste indlæg.
Udgivet d.
29. juli 2022 - 09:37
Debat
Demokrati
Erhvervsliv
Konkurrence
Offentlige udgifter
Produktivitet
Transport
Udbud & privatisering
Vækst
Mange danskere har fået ødelagt deres sommerferie, og danske forretningsfolk har måttet tage omveje for at holde deres møder i udlandet, fordi SAS igen er lammet af strejker. Havde danske skatteydere ikke sendt milliarder afsted til SAS, er det min påstand, at vi ikke havde oplevet det destruktive kaos, der i juli har udspillet sig omkring danskernes flyrejser. Uden statsstøtte til SAS var selskabet gået konkurs, og dets ruter overtaget af andre flyselskaber.
Alternativt havde SAS tilpasset sine omkostninger, så det var konkurrencedygtigt. Fagforeninger ved, at politikerne står parat med skatteyderpenge, når SAS har problemer. Og derfor kan personalegrupper tillade sig at strejke selv i højsæsonen. På den måde står det statslige ejerskab i vejen for en tilpasning af overenskomster m.v., så SAS kan blive konkurrencedygtigt. Og derfor kan det statslige ejerskab modarbejde, at private investerer i SAS.
Det er derfor en fejl, at den danske stat indgår så aktivt i den nye rekonstruktionsplan for SAS. Statens ejerandel kan gå op imod 30 pct. Det er dårligt givet ud for skatteyderne, da der er stor risiko for en konkurs.
Hvis SAS forsvinder, vil danskerne ikke mærke meget til det udover en kort overgangsperiode. Derefter kan man forvente, at flytrafikken bliver mere stabil og bedre. Danmark er det sjette rigeste land i OECD og har en enorm udenrigshandel. Danskerne har råd og lyst til at rejse, og danske virksomheder har brug for at rejse ud i verden, så der vil være andre selskaber, som overtager SAS’ attraktive ruter – også de oversøiske. Vi har en stor eksport til USA, derfor vil der være kommercielt grundlag for flyruter til f.eks. New York og Washington.
En del medarbejdere vil blive arbejdsløse ved en konkurs i SAS. De vil formentligt meget nemt kunne finde job i bl.a. andre flyselskaber, og vi skal huske på, at 700.000 danskere hvert år skifter job. Der vil være masser af jobåbninger for SAS’ medarbejdere.
Den norske stat har solgt deres aktier i SAS, og Sverige vil det samme. Min opfordring er, at en kommende borgerlig regering sætter statens aktier til salg inden for de første 100 dage.
Bragt i Børsen d. 29. juli 2022.
Professor Peter Kurrild-Klitgaard gør op ad det forkerte træ, skriver Mia Amalie Holstein og afviser dermed kritikken af sit seneste indlæg.
Men hvordan skal vi egentlig forholde os til vores demokrati, når det kæmper for sin egen overlevelse med ikkedemokratiske midler?