CEPOS logo

Top 1 pct.: 39 pct. er ude efter 1 år og international sammenligning

Udgivet d.

30. juni 2014 - 13:56

Analyse

CEPOS udsender i dag et notat, der belyser top 1 pct.’ indkomstforhold. Gruppen af top 1 pct. udgør ca. 43.000 personer. Det fremgår, at man skal have en minimumsindkomst på 1,2 mio. kr. for at være blandt de 1 pct. mest velhavende danskere. Det fremgår også, at deres gennemsnitsindkomsten er 2,2 mio.kr., men at der er relativt få, der er i top 1 pct. år efter år. Tallene er beregnet af CEPOS på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Desuden er der i notatet en international sammenligning af top 1 pct.

”Top 1 pct. er en meget flygtig størrelse over tid. En stor del af gruppen falder i indkomst de efterfølgende år, så de ikke længere er i top 1 pct. Når venstre-fløjen udpeger top 1 pct. som målgruppe for nye skattestigninger, så skal man derfor huske, at det ikke er de samme mennesker, der tjener mange penge år efter år. 7 ud af 10 i top 1 pct. er ude af top 1 pct. efter 6 år. Ser vi på perioden 2007-2010, er det således kun 12.000 personer, der har været i top 1 alle år. Desuden er det tvivlsomt, om man får noget ud af at øge skatten på top 1 pct. De økonomiske vismænd fandt i deres rapport fra efteråret 2011, at en ekstra skat på 6 pct. for de 10 pct. med højest indkomst vil medføre et mindre-provenu på ½ mia. kr., fordi personer med høje indkomster i høj grad reagerer på højere marginalskat. De kan have mulighed for at arbejde mindre. F.eks. kan den selvstændigt erhvervsdrivende takke nej til nye bestillinger, eller speciallægen kan takke nej til ekstra operationer”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

”Top 1 pct. i Danmark har i dag godt 6 pct. af den samlede indkomst, mens niveauet ligger på 19 pct. i USA og 13 pct. i UK. I Sverige og Norge tjener top 1 pct. godt 7 pct. hhv. knap 8 pct. af den samlede indkomst. Top 1 pct. i Danmark har siden 1975 haft en betydelig mindre andel af indkomstfremgangen sammenlignet med top 1 pct. i andre lande. Top 1 pct. i Danmark har haft 2,5 pct. af indkomst-fremgangen, mens top 1 pct.’ andel af indkomstfremgangen har været på 8,8 pct. i Sverige, 11,7 pct. i Norge, 24,3 pct. i UK og 46,9 pct. i USA. Top 10 pct. i Danmark har siden 1975 haft ca. 10 pct. af indkomstfremgangen. Det er betydeligt lavere end i andre lande”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Hent Analysen

CEPOS udsender i dag et notat, der belyser top 1 pct.' indkomstforhold. Gruppen af top 1 pct. udgør ca. 43.000 personer. Det fremgår, at man skal have en minimumsindkomst på 1,2 mio. kr. for at være blandt de 1 pct. mest velhavende danskere.

Relateret artikel

Global fattigdom er reduceret markant siden 1990 – 1,3 mia. løftet ud af fattigdom

13. december 2024

ABCepos: Global fattigdom er reduceret markant siden 1990 – 1,3 mia. løftet ud af fattigdom.

Relateret artikel

Mødrehjælpen drager en tvivlsom konklusion baseret på flere ansøgninger om gratis julehjælp

2. december 2024

Vækst løfter mennesker ud af fattigdom. Det gælder også børn fra lavindkomstfamilier.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed