CEPOS logo

Top-topskatteprovenuet er overvurderet med op til 30 pct. pga. selvstændiges lovlige skatteplanlægning

Udgivet d.

21. august 2023 - 11:00

Analyse

Demokrati

Fordeling

Indkomst

Skat

Vækst

Pressemeddelelse

SVM-regeringen har overset, at en pæn del af provenuet fra top-topskatten kan forsvinde som dug for solen, fordi selvstændige har gode muligheder for undgå top-topskatten gennem lovlig skatteplanlægning. Helt op til 0,2 milliarder kroner ud af provenuet på 0,7 milliarder kroner kan forsvinde på den baggrund.

Det undrer Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS, at Skatteministeriet ikke har taget højde for det.

”Man ser meget tydeligt den her helt lovlige skatteplanlægning for selvstændige ved topskattegrænsen, hvor ca. 15.000 selvstændige klumper sig sammen lige under topskattegrænsen. Det skyldes, at de holder pengene i virksomheden. Dermed har de mulighed for at trække dem ud til beskatning i år med lavere indkomst, hvorved mange kan undgå at betale 15 procent i topskat,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Der er ikke noget odiøst i skatteplanlægningen. Det er fuldt lovligt, og i øvrigt er ordningen også fornuftigt indrettet, fordi den sikrer, at selvstændige dermed kan undgå at blive straffet for svingende indkomster, mener Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”Også af andre årsager er jeg skeptisk overfor provenuskønnet. Skatteministeriet har indregnet, at top-topskatteyderne næsten ikke reagerer på top-topskatten ved f.eks. at arbejde mindre, indbetale mindre til pension eller få bonusser udbetalt over flere år. De indregnede effekter er mindre end halvt så store, som når der regnes på topskat. Derfor er det ikke usandsynligt, at en top-topskat slet ikke kommer til at give noget ekstra provenu i statskassen,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS og fortsætter:

”Generelt er jeg uforstående overfor, at man vil indføre top-topskatten. Den giver ikke rigtig noget provenu, den er en særskat på nogle af de meste produktive i vores samfund og top-topskatteyderne betaler allerede 18 gange så meget i skat som en gennemsnitsdansker. Jeg håber, at top-topskatten ender samme sted som Thornings millionærskat, nemlig i historiens glemsel,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Resumé

SVM-regeringen vil indføre en top-topskat på indkomster over 2,5 mio. kr. Ifølge Skatteministeriets beregninger vil top-topskatten indbringe et provenu på 0,7 mia. kr. Denne analyse ser på, hvad selvstændiges mulighed for indkomstflytning betyder for provenuet:

  • Mange potentielle top-topskatteydere er selvstændige og har dermed gode muligheder for at undgå top-topskatten gennem lovlig skatteplanlægning. Det skyldes, at de gennem virksomhedsordningen hvert år kan bestemme, hvor mange penge de ønsker at trække ud af virksomheden til beskatning.
  • I dag kan man se denne helt lovlige skatteplanlægning for selvstændige meget tydeligt ved topskattegrænsen, hvor ca. 15.000 selvstændige klumper sig sammen lige under topskattegrænsen, jf. figuren. Dermed undgår mange selvstændige at betale topskat.
  • Skatteministeriet har ikke taget højde for denne forventelige adfærdseffekt blandt de selvstændige mht. top-topskatten. Selvstændige står for ca. 30 pct. af det forventede provenu.
  • Hvis de selvstændige med indkomst over top-topskattegrænsen på 2,5 mio. kr. fuldt ud formår at flytte deres indkomst ned under 2,5 mio. kr., reduceres provenuet med 0,2 mia. kr. Top-topskatten vil dermed give et provenu på 0,5 mia. kr. og ikke 0,7 mia. kr.

Denne analyse er en del af ”Projekt 3%.” Projektet har til formål at identificere reformer, der kan hæve den økonomiske vækst i Danmark til 3 pct. årligt de næste ti år. Projektet er støttet af Kraks Fond og af Novo Nordisk Fonden.

Hent Analysen

Mange potentielle top-topskatteydere er selvstændige og har dermed gode muligheder for at undgå top-topskatten gennem lovlig skatteplanlægning.

Relateret artikel

Cepos og DI kræver opgør med »bureaukratisk cirkus« for skat på aktier

13. januar 2025

EU-landene skal droppe kildeskatten på udbytter til andre EU-lande. Ingen refusion, ingen modregning.

Relateret artikel

Et NATO-bidrag på 5 procent vil kunne koste en arbejderfamilie 57000 kr. om året i krigsskat

9. januar 2025

Så meget vil det koste forskellige familetyper, hvis NATO-bidraget hæves til henholdsvis 3 eller 5 procent af BNP.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed