Ifølge medierne, vil Enhedslisten give et gavekort på 1.000 kr. til de ca. 3,3 millioner borgere, der tjener under 32.000 kr. om måneden.
”Med et oplevelsesgavekort kan vi give folk en på opleveren og lidt lys i vintermånederne. Det synes jeg ærlig talt, de har fortjent”, udtaler Victoria Velasquez, der er Enhedslistens erhvervs- og beskæftigelsesordfører.
Inden læseren bliver rørt over denne generøse gestus, skal det lige påpeges, at Enhedslisten faktisk ikke selv har tænkt sig at punge op med de 3,3 milliarder kroner, som forslaget koster.
Når vi andre ”giver” nogen et gavekort, må vi selv betale for det. Men politikere lever efter nogle helt særlige regler, nemlig deres egne.
Det er således Enhedslistens plan, at skatteyderne skal tvinges til at finansiere gavekortet. Skulle en enkelt skatteyder nu spekulere på, om Enhedslisten efterfølgende kunne finde på at sige tak for dette, vil jeg råde den pågældende til ikke at holde vejret i spænding. Det kommer næppe til at ske. Tværtimod.
Skulle Enhedslisten komme igennem med sit forehavende under finanslovsforhandlingerne, vil Victoria Velasquez stolt forlade forhandlingslokalet og for rullende kameraer meddele folket, at det er Enhedslisten – og kun Enhedslisten – man har at takke for den flotte gave. Og gerne i form af stemmer ved det kommende folketingsvalg.
Formålet med oplevelsesgavekortet er i øvrigt ifølge Enhedslisten (ud over det med stemmerne) at sætte gang i oplevelsesindustrien, som er hårdt ramt af coronaen. Lad os lige standse et øjeblik og overveje dette.
Først lukker politikerne oplevelsesindustrien (delvist) ned for at få folk til at gå mindre på restaurant, café osv., så vi kan reducere smittetrykket.
Når folk så rent faktisk gør dét, der var formålet – nemlig går mindre på restaurant og café – så foreslår Enhedslisten i ramme alvor at subsidiere den adfærd, man har fået mindre af for igen at få mere af den.
Hvilke forestillinger gør Enhedslistens politikere sig egentlig? Tror de restaurantgæster smitter hinanden mindre, hvis de spiser på skatteydernes regning, end hvis de selv betaler?
Oplevelsesøkonomien lider ikke af, at folk mangler penge. Den er ramt af nedlukning og af folks bekymring for Corona. Hvis Enhedslisten mener, at smittetrykket kan bære, at folk går mere i byen, burde partiet i stedet for at ville uddele pengegaver på skatteborgernes bekostning, foreslå en lempelse af restriktionerne. Det kunne fx være reglen om at restauranter skal lukke kl. 22, som koster mange restauratører dyrt.
Hvis partiet ikke mener, at smittetrykket kan bære, at vi går mere i byen, bør partiet ikke foreslå subsidier til byture.