​​Tvivlsomt om 70 pct. klimamålet opfylder Danmarks nye EU-krav eller nedbringer EU’s udledning af drivhusgas​

Udgivet d.

27. november 2022 - 08:02

Analyse

EU

Klima

Vækst

Pressemeddelelse

Det er tvivlsomt, om Danmark vil opfylde det nye EU-klimakrav, selvom det lykkes at opfylde det danske klimamål om 70 procents reduktion i udledning. Det viser en ny analyse fra CEPOS med baggrund i regeringens klimafremskrivning.

Selvom Danmark kommer til at opfylde det isolerede danske klimamål om 70 pct.-reduktion i 2030, er det slet ikke sikkert, at vi kan opfylde det nye EU-krav til Danmark. Det vil kræve, at de forudsatte store reduktioner i landbruget bliver til noget, og at Danmark udnytter adgangen til at annullere CO2-kvoter, sådan som EU-aftalen giver os lov til.

”Forklaringen på den paradoksale situation er, at politikerne i høj grad har begrænset udledningerne i den såkaldte kvote-sektor (som omfatter industri og energiproduktion mv.), mens EU’s krav handler om ikke-kvotesektoren (transport, landbrug og varme),” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Det har samtidig den konsekvens, at 70 pct.-målet får meget lille effekt på de globale udledninger og dermed klimaet. Inden for kvotesektoren er der stor lækage, fordi de CO2-kvoter, Danmark ikke bruger, bliver solgt til andre EU-lande. Hvis dansk enegang skulle have haft effekt, skulle Danmark have ’overopfyldt’ EU-kravet i ikke-kvotesektoren. I stedet får vi problemer med at opfylde EU-kravet.

”Danmark fik 70 pct.-målet uden forudgående konsekvensanalyse eller gennemarbejdet beslutningsgrundlag. Nu viser det sig, at det er et tomt slag i luften i forhold til klimaet, selv om det er meget dyrt samfundsøkonomisk. Det er vigtigt, at klimapolitik ikke bliver lavet på den måde for fremtiden,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS og fortsætter:

“Danmark bør udnytte de kvoteannulleringer, som EU-aftalen giver os ret til. Det vil udover at være nødvendigt for at opfylde EU-kravet faktisk også have reel effekt på de europæiske udledninger og dermed klimaet,” konkluderer Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Resumé

\n

Det er tvivlsomt, om Danmark vil opfylde det nye EU-klimakrav, selv om det lykkedes at opfylde det isolerede danske 70 pct.-klimamål. Det viser beregningerne i dette notat på baggrund af regeringens klimafremskrivning.

\n

Opfyldelse af EU-kravet vil ikke være muligt uden de forudsatte reduktioner i det såkaldte udviklingsspor i klimaaftalen for landbruget eller at udnytte EU-aftalens adgang til at annullere CO2 -kvoter mv.

\n

Risikoen for, at den danske enegang med 70 pct.-målet vil være uden effekt på EU’s samlede udledninger – og dermed i sidste ende på klimaet – er nu blevet til virkelighed. En væsentlig effekt havde krævet, at Danmark havde forlangt et EU-krav, som vi kunne overopfylde. I stedet indebærer de politiske klimaaftaler indgået efter vedtagelsen af 70 pct.-målet, at en stor del af reduktionerne sker i kvotesektoren, hvor der er fuld lækage til andre EU-lande.

\n

Det anbefales, at Danmark udnytter de kvoteannulleringer, som EU-aftalen giver os ret til. Det vil udover at være nødvendigt for at opfylde EU-kravet også have reel effekt på de europæiske udledninger og dermed klimaet.

\n

\n

Denne analyse er en del af ”Projekt 3%.” Projektet har til formål at identificere reformer, der kan hæve den økonomiske vækst i Danmark til 3 pct. årligt de næste ti år. Projektet er støttet af Kraks Fond og af Novo Nordisk Fonden. (NNF20SA0066299)

Hent Analysen

Det er tvivlsomt, om Danmark vil opfylde det nye EU-klimakrav, selvom det lykkes at opfylde det danske klimamål om 70 procents reduktion i udledning.

Relateret artikel

Fiaskoer med energiøer bør føre til ny vindstrategi

29. august 2024

Regeringen har besluttet at udskyde energiøen i Nordsøen endnu en gang. Det er rettidig omhu. Tænkepausen bør benyttes til en fundamental gentænkning af den måde, vindenergiudbygningen sker på i Danmark. Ellers truer flere ekstraregninger til skatteyderne

Relateret artikel

Klimarådet risikerer at understøtte en tom overbudspolitik

19. august 2024

Klimarådets notat om klimamål bidrage ikke til en nøgtern diskussion om meningsfuld dansk klimapolitik. Tværtimod.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed