CEPOS logo

Uligheden i danskernes levealder falder

Udgivet d.

23. august 2017 - 10:10

ABCepos

Fordeling

Sundhed

Forskellen mellem, hvor lang tid hver enkelt dansker lever, er faldet støt i perioden 1986-2013. Gini-koefficienten for livslængde er faldet fra knap 11 pct. i 1986 til under 10 pct. i 2013.

Hvis forskel i livslængde ses som et mål for graden af ulighed i sundhed, sker der altså et fald i befolkningens ulighed i sundhed. Netop dødeligheden er den mest anvendte indikator for udviklingen i sundhed.

Faldet i Gini-koefficienten for livslængde er blandt andet et resultat af en halvering af børnedødeligheden i perioden og et generelt fald i dødeligheden blandt yngre, men også for over 25 årige og mellem mænd og kvinder falder uligheden

Gini-koefficienten for livslængde kan forstås på følgende måde: Hvis alle i et samfund levede præcis lige lang tid ville koefficienten være 0, og hvis der kun var én person i samfundet, der ikke var død som spæd, ville Gini-koefficienten være 1. Gini-koefficienten anvendes ofte til at måle indkomstforskelle, men kan også måle forskelle i f.eks. livslængde. 

Relateret artikel

Fald i statens ledelse og administration på 248 fuldtidsansatte i første kvartal 2025

14. juli 2025

Analysen fra CEPOS viser, at antallet af administrative fuldtidsstillinger i staten er steget med omkring 23.000 siden 2011 – heraf over 5.000 alene under den nuværende SVM-regering.

Relateret artikel

Ingen god grund til de høje danske kapitalskatter

27. juni 2025

Skatterne på kapitalafkast er de mest forvridende, vi har. Og de højeste satser koster selv statskassen penge.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed