Vækstplan DK koster over 1.000 arbejdspladser i finanssektoren

Udgivet d.

19. april 2013 - 00:18

Analyse

Beskæftigelse

Erhvervsliv

Skat

Vækst

Et nyt notat fra CEPOS viser, at det har konsekvenser for de beskæftigede i finanssektoren, hvis regeringens forslag i Vækstplanen om at forhøje lønsumsafgiften på 3 pct.point. gennemføres.

“Lønsumsafgiften er en ekstra skat på medarbejdere i den finansielle sektor. Med Vækstpakken ønsker man at forhøje afgiften med 3 pct.point, hvilket kommer oven i allerede vedtagne stigninger på 3,17 pct.point fra 2010 til 2021. Den samlede sats kan således blive 15,3 pct. Den forøgelse på 3 pct.point betyder helt konkret, at finansvirksomhederne må reducere medarbejderstaben med mere end 1.000 personer “, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

“Ud over Frankrig er Danmark det eneste land i Europa, der har indført en lønsumsafgift. Når andre lande afholder sig fra det, kan det hænge sammen med, at beskatning af ansatte i en bestemt branche kan koste velstand. Timeproduktiviteten i den finansielle sektor er nemlig ca. dobbelt så høj som i den øvrige private sektor. Det indikerer, at den samlede værdiskabelse i samfundet vil falde, selv hvis de tidligere finansansatte finder arbejde i andre brancher”, forklarer specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

”Fra et økonomisk perspektiv er det ulogisk at øge omkostningerne for finanssektoren netop nu. Regeringen ønsker, at virksomheder skal have lettere adgang til lån. Men bankerne kæmper stadig med tab pga. dårlige udlån, tilbagebetaling af individuelle statsgarantier og ikke mindst kraftige stramninger af både likviditets- og kapitalkravene. En øget lønsumsafgift vil presse långivningen til familier og virksomheder yderligere. Det kan derfor være svært at se sammenhængen mellem, at regeringen på den ene side ønsker bedre lånemuligheder for bl.a. små og mellemstore virksomheder, mens de på den anden side lægger sten i vejen for netop dette,”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

Hent Analysen

Et nyt notat fra CEPOS viser, at det har konsekvenser for de beskæftigede i finanssektoren, hvis regeringens forslag i Vækstplanen om at forhøje lønsumsafgiften på 3 pct.point. gennemføres.

Relateret artikel

Selvføl­gelig må man regne på de økonomiske effekter af en skilsmisse, AE

12. september 2024

Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.

Relateret artikel

Skilsmisse kan koste de andre skatteydere 100.000 kr. årligt

11. september 2024

ABCepos: Hvis et lavtlønspar med to børn bliver skilt, giver det en udgift på 107.600 kr. årligt, hvilket i høj grad skyldes merudgifter til boligstøtte.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed