Du misforstår Danmark og Novo Nordisk, Sanders

Type: Debat
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Bernie Sanders skulle hellere bruge sine kræfter på at sætte sit eget hjemland frem for at appellere til os.

KÆRE Bernie Tak for dine mange tanker om vores dejlige land. Det er rart at blive tænkt på. Men det er ikke rart at blive misforstået og slet ikke af sine venner. For vores lande er jo venner. I hjalp os med at slippe af med nazisterne, sammen stod vi fast mod det mindst lige så onde Sovjetimperium, og i nyere tid har en lige så stor andel af vores befolkning som af jeres mistet deres liv som soldater i Afghanistan.

Men du misforstår, hvem vi er, og i øvrigt også hvem Novo Nordisk er og var. Det gør ondt. Især hvis din interesse i os slet ikke handler om os, men at dit billede af os blot er en brik i noget, der handler om dig selv? Vi har jo ikke ansvaret for, hvordan USA har indrettet sit sundhedssystem, eller hvor meget I lytter til medicinalbranchens lobbyister, som du beklager dig over. Det ansvar er i langt højere grad dit eget.

Hvis du virkelig vil lære os lidt bedre at kende og forstå, hvorfor dine ønsker til os og Novo Nordisk er malplaceret, så læs videre.

DANMARK ER ET kapitalistisk land. Præcis som USA har vi i de seneste fem målinger været i top-5 over de mest frie markedsøkonomier ifølge Frasers' Economic Freedom - et indeks brugt i omkring 1.000 fagfællebedømte artikler. Det er godt, at vi er kapitalister, for det har medført hidtil usete forbedringer af levestandarden for helt almindelige mennesker.

Fra vikingetiden til år 1800 fordoblede vi levestandarden i Danmark; fra år 1800 til nu har vi gjort den omkring 30 gange bedre. Især de 40 procent laveste deciler i samfundet har fået det meget bedre. Vækst kan tage ansvaret for 90 procent af den fortælling, mens omfordeling kun andrager sølle 10 procent.

Det er i øvrigt på den baggrund, at vi som land var statsbankerot og blev næsten udslettet for 200 år siden. Uden den rigdom, kapitalisme giver, kan man ikke meningsfuldt tale om at betale skat til det offentlige sundhedssystem, du siger, du beundrer.

Selv den danske model for arbejdsmarkedet, som du også besynger, er jo netop en markedsmodel med fælles, men frivillige markedsorienterede aftaler. Danmark har f.eks. ingen statsligt fastsat minimumsløn - havde vi det, ville modellen bryde sammen. Hvor jeres sundhedssystem lider af dårlig regulering og stigende medicinske muligheder, lider vi af den frygtede Baumols syge, der gør, at vores lønninger i den offentlige sektor stiger hurtigere end effektiviteten i sektoren. Det er et meget mere giftigt problem at løse, som ingen bør misunde.

HVEM ER SÅ Novo Nordisk? Det er lidt os alle sammen. Et stort fremskridt i Danmark i det 20. århundrede var den store udbredelse af arbejdsmarkedspensioner. De gør, at de fleste danskere i dag går meget komfortabelt på pension - faktisk topper gennemsnitsformuen for de 71-årige på 2,7 millioner kroner! Men hvor kommer de penge fra?

De kommer fra opsparing i private pensionskasser, som investerer i netop Novo Nordisk og andre store virksomheder via effektive finansielle markeder. Novo Nordisk har ganske rigtigt ikke en grisk profitsøgende millionær som hovedaktionær. De har tusinder af dem! Derudover ejer fonden bag en del af selskabet. Det overskud, de får, investerer de så primært i forskning og teknologi i andre selskaber end selve Novo Nordisk. Det er derfra, fremtidens gamechangere skabes. Det redder, tror jeg, på sigt uendelig mange flere liv end en kortsigtet rabat nu vil gøre.

DANMARK VAR endog endnu mere kapitalistisk, dengang August og Marie Krogh grundlagde den ene del af det, der i dag er Novo Nordisk. I 1923 var Danmark en nationalistisk minimalstat med et ret frit marked, dog tynget af begrænsninger indført under Første Verdenskrig. Det er noget helt andet end nu, hvor vores succesfulde iværksættervirksomheder i høj grad flytter væk, i takt med at de opnår kommerciel succes - hvilket heller ikke er noget at misunde.

At man i et samfund med lav omfordeling, ingen større offentlig socialsektor og en lav teknologisk formåen kan føle et øget ansvar for at hjælpe de mindrebemidlede, som du påstår August og Marie Krogh gjorde, står i stor kontrast til Danmark anno 2024, hvor staten jo netop har valgt at påtage sig flere og flere opgaver på bekostning af civilsamfundet og det private engagement. En større stat skal finansieres, og det betyder mindre privat velgørenhed. At ønske sig begge dele er ikke blot utopisk - det er et bevis på, at velfærdsstaten har fejlet.

Idékapitalismen har muliggjort opfindelser og udbredelse af teknologiske muligheder til de fleste, som de få rigeste ikke kunne drømme om for bare 20 år siden. Det har også medført, at statens forpligtelser og vores muligheder for at afhjælpe livets udfordringer efterhånden er grænseløse.

Det bør ikke lægges den private skaberlyst til last - den har betalt rigeligt i skat her til lands. Havde man fortalt August og Marie, at fedme i 2024 er et større problem for verdens relativt fattige end sult, tror jeg, de ville have syntes, at missionen var lykkedes.

OG MISSIONEN var netop drevet frem af konkurrence og profitsøgning. De to virksomheder Nordisk Insulinlaboratorium / Nordisk Gentofte og Novo Nordisk Terapeutisk Laboratorium/ Novo Industri, som i dag er hovedstenen i Novo Nordisk, var i årtier intense kapitalistiske konkurrenter, der gjorde hinanden bedre. Novo Nordisk er et barn af markedskræfter hjemme som ude.

Løsningen for den amerikanske eller danske sundhedssektor ligger ikke i Bagsværd. Den ligger i den regulering, du og dine politiske kolleger beslutter for sektoren. Men her kan man lære af Novos historie og vide, at fri konkurrence og fri prisdannelse er vejen frem for udvikling. Så, kære Bernie, fokuser hellere på at sætte dit eget land fri end at fantasere om vores.

 

Bragt i Politiken den 17. maj 2024

Fodnoter

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Stefan K. Sløk-Madsen

    Uddannelsesleder

    +45 51 50 36 63

    stefan@cepos.dk

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Stefan K. Sløk-Madsen

    Uddannelsesleder

    +45 51 50 36 63

    stefan@cepos.dk