Skal du til Folkemødet? Kom og mød os. 

Vores foreløbige program finder du her: 

Torsdag d. 13. juni

13:00 - 13:45 - Skal pengepungen bestemme din behandling? (J45)
Deltager: Velfærdspolitisk chef Mia Amalie Holstein

"Det går forhåbentlig over…” Sådan tænker mange af de over 800.000 danskere, der hvert år døjer med rygsmerter, men som ikke søger behandling, fordi pengene ikke strækker. For der er ulighed i Danmark - ikke mindst den, der bliver skabt af brugerbetaling på sundhedsområdet. Kiropraktorerne er højtuddannede, autoriserede specialister på muskel-led-området og behandlingerne har beviseligt effekt. Alligevel er kiropraktoren den dyreste autoriserede sundhedsperson at besøge, hvis du har smerter i dine muskler og led. Det betyder, at lavtlønnede, arbejdsløse og pensionister ikke har råd og må blive i sygesengen. Er det retfærdigt? Er det hensigtsmæssigt? Og er det lighed?

14:00 - 14.45: Det store Skattecirkus (B1)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Kom og vær med i debatten om Cirkus Skat, momskarruseller og skattesnyd for milliarder. Politikere fra rød- og blå blok drøfter sammen med FSR – danske revisorer skattevæsenets udfordringer og om erhvervslivet har ’ondt i moralen?

13.30 - 14:00 - Stress! Er det samfundet eller din egen skyld? (N10)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Danskerne er nogle af de bedste til at skabe balance mellem arbejde og privatliv - i følge OECD. Alligevel er stress et stigende folkesundhedsproblem, som koster dyrt for både samfundet og den enkelte. Så meget at regeringen i 2018 nedsatte et stresspanel, som diskuterer stresshåndtering, forebyggelse, work/life-balance, sociale medier og perfekthedskulturen blandt unge. Men hvis vi er så gode til at balancere arbejde og privatliv, hvorfor bliver vi stadigvæk så stressede? Er det vores egen skyld? Samfundets skyld? Eller arbejdsgivernes skyld? Krifa og Politiken inviterer til folkemødedebat om stress.

14:15 - 15:15 - Elbilerne kommer - eller gør de? (N5)
Deltager: Analysechef Otto Brøns-Petersen

Alle folketingspartierne vil have flere grønne biler. VLAK-regeringen vil sikre mere end en million grønne biler i 2030. Socialdemokratiet lægger op til, at hver anden bil skal være grøn i 2030. Mens SF, Alternativet og Enhedslisten også vil udfase de forurenede køretøjer. Men hvor langt rækker enigheden på Christiansborg? Hvor ambitiøse er partierne, når deres mål skal omdannes til konkrete handlinger? Og vil prisen på omstillingen til elbiler overhovedet medføre et tilsvarende klimaudbytte? Et skarpt panel af eksperter og politikere nuancerer og udfordrer hinanden. Mandag Morgens EU- og Klimaredaktør Claus Kragh styrer slagets gang.

14:30 - 15:30 - Hammerslag - Kan vi sælge Danmark? (C25)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Slut med de halvtamme forsøg på at sælge Danmark i småbidder; lidt DONG her, lidt Radius dér, og så videre... Næh, lad os sætte hele skidtet til salg på en gang og dele gysserne! Hvad kan vi få for Danmark, hvis vi sælger det hele: grundvandet, energisektoren, vejene, lufthavnene, sundhedssektoren, skolerne, politiet, domstolene, forsvaret, alle kyststrækningerne og Jellingstenen? - Hvor mange potentielle købere er der, og hvor mange penge kan vi hver især få? Og hvor kan man købe et godt hus for pengene under behageligere himmelstrøg? De to mæglere, som værdisætter herlighederne, er Lars Seier Christensen, finansmand og stifter af Saxo Bank, og Martin Ågerup, direktør i CEPOS; hvem af dem kan skaffe os den højeste pris? Auktionarius er økonom og filosof, Lene Andersen fra foreningen Fremvirke og tænketanken Nordic Bildung.

15:00 - 15:45 - Borgmestertopmøde: Er statsjob vejen til et land i balance? (A6)
Deltager: Specialkonsulent Jonas Herby

4000 statslige arbejdspladser rykker til provinsen som en del af regeringens to flytteplaner, men er det den bedste måde at skabe et Danmark i bedre balance på? Det debatterer tre borgmestre, Landdistrikternes Fællesråd og Djøf.

15:00 - 16:00 - Økonomisnak forbudt! (J29)
Deltager: Velfærdspolitisk chef Mia Amalie Holstein

I tider, hvor økonomi synes at være den eneste målestok for indretningen af handicapområdet, går vi imod strømmen og forbyder al snak om økonomi! Hvis man alligevel gør det, så får man det røde kort af de øvrige deltagere. Workshoppen sætter vi fokus på, hvad den rigtige hjælp er for mennesker med indgribende funktionsnedsættelser. Vi udnytter folkemødet, som det optimale sted at glemme de sædvanlige barrierer og sætter barren højt. Ambitionen er at ideudvikle til styrkelse af fremtidens praksis og politik på social- og handicapområdet. Vi samler en række vigtige nøglepersoner fra både brugersiden, fagpersoner og administratorer og sætter deres viden i spil. Vi bestræber os på at indkalde deltagere, som kommer fra kommuner eller organisationer, hvor man har valgt at gå nye veje og satse ’noget mere’ for at opnå udvikling. Formålet med workshoppen er at udpege en række anbefalinger, som efter Folkemødet videregives til relevante politikudviklere, vidensorganisationer mv.

17:30 - 18:30 - Sund mund - Sund krop (K7)
Deltager: Velfærdspolitisk chef Mia Amalie Holstein

Der er sammenhæng mellem sundhed i munden og sundhed i resten af kroppen. Men i det danske sundhedsvæsen er munden adskilt fra resten af kroppen. Sygdom i munden er tandlægens område, mens lægen tager sig af sygdomme i kroppen. Hvis vi samarbejder mere, kan vi styrke den almene sundhed. Men det kræver, at vi tænker nyt og på tværs af sundhedsvæsenet og de faglige søjler. Det er på tide, synes tandlægerne – er du enig? Kom og deltag i debatten.

Martin Ågerup til debat sidste år hos Ledelseskommissionen

Fredag d. 14. juni

09:00 - 09:45 - Klimatestamentet på Bornholm (B2)
Deltager: Analysechef Otto Brøns-Petersen

Danmark skal senest i 2050 være et klimaneutralt samfund. Det er alle folketingets partier enige om. Men hvor hurtigt skal det gå med den grønne omstilling? Skal vi sætte gang i en omfattende omstilling af alle sektorer allerede nu, eller kan vi med fordel vente til teknologierne er mere udviklede og er blevet billigere – og hvem er det, der i sidste ende skal betale regningen?

09:00 - 10:00 - Hvis uddannelse betaler sig – hvorfor så spare? (H2)
Deltager: Cheføkonom Mads Lundby Hansen

Uddannelse betaler sig og understøtter direkte flere af FN's verdensmål - kampen mod ulighed og kampen for anstændige job og økonomisk vækst - og ikke mindst kvalitetsuddannelser. Underviser- og lederorganisationerne på ungdomsuddannelsesområdet frygter, at uddannelserne i Danmark er truet af den førte økonomiske politik, der har medført og vil medføre store besparelser de kommende år. Med udgangspunkt i kommunale eksempler debatterer tilhørerne med Cepos og AE-Rådet med særligt fokus på geografi, integration og virksomhedernes behov.

09:30 - 10:00 - Fly, bøf eller brændeovn: Hvad vil du ofre for klimaet? (G6)
Direktør Martin Ågerup

Klimaforandringer er vor tids største udfordring, men hvad er vi villige til at ofre for at komme klimaproblematikken til livs? Skal vi lægge flere afgifter på flybilletterne, genindføre bilfri søndag eller skippe den røde bøf for altid? Og er vores individuelle indsats blot en dråbe i havet og til ingen nytte? Vær med, når PKA med tænketanksdirektør Martin Ågerup, bæredygtighedsordfører Lea Wermelin, forfatter Signe Wenneberg og international programchef ved WWF Jacob Fjalland med Anna Ingrisch i spidsen inviterer til dilemmaspil om klimaet og spørger, hvad vi kan stille op over for de verdensomspændende klimaforandringer.

11:00 - 12:00 - Kampen om tilliden: Er viden og fakta gået af mode? (N8)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Spørger man befolkningen er der høj tillid til forskere som sådan, men de resultater og fakta, de frembringer, er ikke i høj kurs. Alternative fakta, fake news og mistillid har kronede dage. Det er ikke uden grund, at World Economic Forum har udråbt misinformation og tillidskrisen til et af verdens helt store udfor-dringer. Vi spørger, hvad er der gået galt - og hvad kan vi gøre for at trække i den anden retning?

13:30 - 14:00 - Kan profit og etik gå hånd i hånd? (F20)
Deltager: Velfærdspolitisk chef Mia Amalie Holstein

Hvem er virksomhederne til for, og hvad er deres ansvar? Kan man drive sin virksomhed socialt ansvarligt og samtidig skabe tilfredsstillende afkast til sine aktionærer? Er etiske forretninger en forudsætning for overhovedet at kunne skabe langsigtet profit? Vær med, når Danske Bank, Kristian Wiese fra Oxfam Ibis og Mia Amalie Holstein fra Cepos diskuterer virksomhedernes rolle og ansvar i verden i dag – med Natasja Crone som ordstyrer.

13:30 - 14:15 - Fra støv til stjernestøv – fremtidens museum (E10)
Specialkonsulent Jonas Herby

Museerne i Danmark er en publikumssucces. Staten, kommunerne og fondene har investeret, museerne har leveret og turister og lokale har kvitteret med rekordhøje besøgstal. Danmark har ikke brug for flere, men bedre museer, viser en rapport fra Realdania. Hvad skal der til for, at museerne kan gå fra at være institutioner til at være turistattraktioner og forretning? Og har Danmark brug for en national strategi for udbygningen af museumslandskabet?

13:30 - 14:30 - Skal flexicuritymodellen overleve, som vi kender den i dag? (G11)
Cheføkonom Mads Lundby Hansen

I Danmark har vi en unik og beundret flexicuritymodel. Virksomhederne har fleksibilitet til at fyre med korte opsigelsesvarsler. Til gengæld har lønmodtagerne sikkerhedsnet i form af dagpenge. Men dagpengenes kompensationsgrad er faldende. Derfor diskuterer panelet, hvordan vi sikrer, at den danske flexicuritymodel overlever i en tid, hvor det økonomiske sikkerhedsnet/dagpengene er under pres, og hvor arbejdsmarkedet forandrer sig. Hvad bliver konsekvenserne, hvis vi fortsætter med at lade kompensationsgraden falde? Og hvilket arbejdsmarked får vi, hvis dagpengene hæves? Den ene fløj slår netop på tromme for, at dagpengesatsen hæves. Den anden fløj peger modsat på, at en stigning kan gøre dagpengene for attraktive frem for at tage et arbejde. Kom og tal med om det arbejdsmarked, som du selv er en del af, og som vi sammen skal sikre i mange år frem.

15:00 - 16:00 - Aktiekultur: Velfærd til alle eller velstand til de rige? (G6)
Deltager: Analysechef Otto Brøns-Petersen

Vi diskuterer, om aktiekultur kun er for eliten, eller om alle danskere kan være med.

15:00 - 16:00 - Cirkulær økonomi – Regulering eller forbrugerens frie valg (G34)
Deltager: Specialkonsulent Jonas Herby

Verden har en klimaudfordring. Noget af løsningen er at fremme cirkulær økonomi og genanvende flere produkter efter endt brug. EU har sat mål for både genanvendelse af husholdningernes affald og emballage. Men hvordan fremmer vi cirkulær økonomi og når de langsigtede mål? Kan markedet selv klare det gennem forbrugernes efterspørgsel efter grønne varer? Forbrugerne mener selv, at de efterspørger grønne varer, men gør de også det, når pengepungen trykker, og kender forbrugerne til de klimarigtige varer? Markedsføres varer som klimarigtige uden at være det

15:15 - 16:00 - Er vores krop et personligt eller kollektivt ansvar? (FTA teltet)
Deltager: Otto Brøns-Petersen

På mange områder er det gået tilbage med danskernes sundhed. De yngste aldersgrupper begynder at ryge, vi bevæger os for lidt, vi spiser usundt og så er flere overvægtige. I dag har 51 % af voksne danskere og 10-25% af børn og unge, overvægt eller svær overvægt. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag og dermed også en del af løsningen og forebyggelsen af overvægt.
Konsekvenserne af overvægt er til at føle på. Kroniske sygdomme som fx diabetes, hjertekarsygdomme og slidgigt, kan betyde manglende fysisk overskud og uhensigtsmæssig tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Dette i en tidsalder, hvor der er brug for flere bliver på arbejdsmarkedet.

15:20 - 16:00 - Klimaudfordringen – adfærdsændring eller teknologisk fix? (C21)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Hvordan tackler vi klimaudfordringen for flyrejser, skibsfarten og for plastikprodukter – og hvad har de til fælles? - Skal vi bremse op og skære ned på forbruget, eller skal vi accelerere os ud af problemerne? - Skal vi selv tage personligt ansvar i vores hverdag, eller skal samfundet løse problemet teknologisk, så vi kan gøre, som vi plejer og bare betale lidt mere? - Hvad klarer markedskræfterne, hvad løser ingeniørerne og hvad kræver politisk intervention? Kom og hør ingeniørens, økonomens, borgerens, virksomhedens og politikerens synsvinkel og giv dit besyv med - måske ser du lidt lysere på klodens fremtid, når du forlader debatten.

16:30 - 17:00 - Grøn samvittighed og sorte tal på bundlinjen? (F20)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Er bæredygtighed og grøn omstilling forbrugerens eller virksomhedens ansvar? Og hvad kan vi overhovedet forvente os af virksomheder? Tag del i debatten, når Anders Eldrup (Concito), Martin Ågerup (CEPOS) og Isabella Arendt (Kristendemokraterne) debatterer virksomhedernes rolle i den grønne omstilling med Danske Banks samfundschef Jeanette Fangel Løgstrup. Kan virksomheder jagte høj profit og samtidig være grønne og bæredygtige? Eller må de ofre vækst på den korte bane for at være økonomisk bæredygtige på den lange? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi stiller skarpt på.

16:30 - 17:30 - Ulighed er et problem: Sandt eller falsk? (G23)
Deltager: Velfærdspolitisk chef Mia Amalie Holstein

Spørgsmålet om, hvorvidt ulighed i Danmark er eller ikke et stort problem deler vandene. Vi tager debatten på scenen og prøver argumenterne af et for et. På den ene side i debatten står Ceveas direktør Per Michael Jensen. Med sig har han tre vidner, der på hver sin måde vil belyse argumentet, at ulighed i dag er et stort problem i Danmark. I det modsatte hjørne står velfærdspolitisk chef i Cepos Mia Amalie Holstein. Hun har ligeledes tre vidner med sig på scenen. Undervejs stemmer publikum og til sidst afgøres det, hvem af de to, der har lavet det stærkeste argument.

16:30 - 17:30 - Skift spor! (G8)
Deltager: Cheføkonom Mads Lundby Hansen

Nedslidte danskere i nedslidningstruede job har med Sporskifteordningen mulighed for at skifte spor i arbejdslivet. Arbejdsgiveren får tilskud i op til 40 dage, mens medarbejderen er i uddannelse og/eller praktik og medarbejderen får normal løn. Det lyder som en oplagt mulighed fx for den slidte slagterimedarbejder eller produktionsmedarbejderen på brødfabrikken. Men er det en reel mulighed for de mest nedslidte danskere eller er det bare politikernes forsøg på at ”købe aflad”. I Fødevareforbundet NNF er vi glade for ordningen, men vi er også kritiske … for hvor langt kommer man på 40 dage ift. at få tilegnet sig nye kompetencer ift. job på en anden virksomhed eller i en helt anden branche, hvis man er gået ud af skolen efter 9. klasse, har stået på en fabrik og lavet det samme i 20 år? Debatten faciliteres af Kommunikationschef Emilia Maria van Gilse, Fødevareforbundet NNF.

17.00-18.00 - Er kapitalismen syg? Og kan en rød regering gøre den rask? (A5)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

I Frirumsdebatten vil Peter Hummelgaard og Martin Ågerup diskutere om kapitalismen virkelig er syg, eller om den har det godt og ikke har brug for medicin/regulering . Desuden vil debattørerne diskutere, hvad de hver især ser af muligheder/trusler for den økonomiske politik i en ny rød regering.

Økonomi er for mange mennesker et svært og komplekst emne, men i denne Frirumsdebat forsøger vi at dykke ned i uenighederne blandt to mænd med stærke holdninger til - og viden om - økonomisk politik. Så kom til debatten, hvis du vil blive klogere og få flere nuancer med.

18:00 - 19:00 - Bestemmer fars løn din fremtid? (J17)
Deltager: Direktør Martin Ågerup

Elevernes socioøkonomiske baggrund har en klar indvirkning på hvordan de klarer sig i folkeskolen, på ungdomsuddannelsen og senere i livet. Alle er enige om at man skal have mulighed for at bryde den negative sociale arv, men er der ikke god nok mulighed for det i dag, skal skolen tage et større ansvar og hvilket ansvar har forældrene? Det og meget andet vil vi sætte fokus på i denne debat, hvor vi b.la. kommer ind på følgende spørgsmål: • Hvor gode er mulighederne for at bryde den negative sociale arv i dag? • Hvilket ansvar bør skolen have ift. dette? • Hvilket ansvar har forældrene? • Hvordan spiller civilsamfundet ind i snakken om social arv?

Lørdag d. 15. juni 


11:00 - 11:45 - 
Cheføkonomerne har ordet! (K15) 
Deltager: Cheføkonom Mads Lundby Hansen 

Fire af Danmarks mest citerede økonomer tager pulsen på den økonomiske politik og byder på, hvor snittet skal lægges mellem velfærd og skattelettelser. Hvad er de største trusler mod dansk økonomi? Hvad betyder den internationale usikkerhed for en lille åben økonomi som den danske? Hvor længe kan opsvinget blive ved? Kan virksomhederne få den arbejdskraft, de skal bruge? Og hvad med pensionen? Kan man regne med de planlagte ændringer i tilbagetrækningsalderen? Det er nogle af de emner, som debatteres af cheføkonomerne fra Dansk Byggeri, Dansk Metal, Cepos og AE-Rådet. Finansredaktør Ole Krohn fra TV2 News er moderator og styrer løjerne med hård hånd 

11:45 - 12:45 -  Fra 12.000 til 3.2 millioner elbiler, men hvornår? (K21)
Deltager: Analysechef Otto Brøns-Petersen

Vi skal have udskiftet 3,2 millioner benzin- og dieselbiler til klimavenlige biler. Fra en langsom start er de fleste store bilproducenter klar med elbiler, der kan matche vores kørebehov. Og hvis elbilens rækkevidde er for kort, så er plugin-hybrider et bæredygtigt alternativ. Men hvad skal der til, før vi tager springet? Og hvem har ansvaret for, at vi tør springe? Politikerne, bilproducenterne eller er det os selv som forbrugere? • Har bilindustrien været for langsom og holdt for længe fast i gamle teknologier? • Har politikerne handlet for sent og for lidt? • Har vi, forbrugere, valgt klimaet fra til fordel for brede dæk og duften af diesel, når vi kører syd på? • Giver det egentlig mening for en helt almindelig dansker at købe en elbil? • Og kan bilindustrien levere de biler, vi skal bruge i Danmark og globalt?

 14:30 - 15:15 - Efter satspuljen: Hvordan får vi et civilsamfund i balance? (J42) 
Deltager: Velfærdspolitisk chef Mia Amalie Holstein 

Sløjfningen af satspuljen risikerer at medføre milliontab for frivillige, sociale organisationer de kommende år. Hvordan skal civilsamfundet håndtere den nye virkelighed, som kan medføre lukninger i foreningsdanmark? Og hvordan undgår vi at samfundets svageste ender med at betale den største pris? 

14:30 - 15:15 - Tyk røg i herreværelset (K7)
Deltager: Specialkonsulent Jonas Herby

Der er alt for få kvinder i toppen af dansk erhvervsliv. Ja, faktisk er der nul kvinder i halvdelen af bestyrelserne i Danmarks 1600 største virksomheder. Danmark er langt efter Norge og Sverige hvad det angår. Hvorfor er det sådan? Hvad kan vi gøre for at ændre det? Skal det overhovedet ændres?

15:15 - 15:45 - Om verdensmålene - hvad skal vi med dem? (C28)
Deltager: Analysechef Otto Brøns-Petersen

 16:30 - 17:15 - Fair skat - Skat er ikke kun en udgift, også en investering (D6) 
Deltager: Cheføkonom Mads Lundby Hansen 

Skat er ikke kun en udgift, men også en investering. Det er ikke nogen naturlov, at man får et bedre afkast, når man bøjer skattereglerne. Vi vil kunne se os selv i spejlet, når vi bliver pensionister. Derfor mener vi, at fair skat skal på dagsordenen. Både over for de selskaber, som vi investerer i, men også over for politikerne. For det er ikke en dagsorden, vi kan løse alene som investorer - der er behov for at løfte problemstillingen til et politisk niveau og en fælles, europæisk løsning. Som investor bruger vi aktivt ejerskab som en af de absolutte grundpiller for vores arbejde med ansvarlige investeringer. Samtidig ønsker vi at rejse en politik debat om behovet for bedre lovgivning. 

 17:30 - 18:15 - Hvem skal betale for forskningsfesten? (C21) 
Analysechef Otto Brøns-Petersen 

 I en global økonomi, der i stigende grad drives af nye teknologier, er dyb indsigt og nye opdagelser i teknik og naturvidenskab afgørende. Det kan sikre, at Danmark i fremtiden har en stærk konkurrenceevne, øget eksport, en høj beskæftigelse, så vi fastholder en position som en førende grøn nation og et trygt velfærdssamfund. Men det kræver større og mere fokuserede investeringer i teknisk og naturvidenskabelig forskning. Danmark er et af de få lande, der er nået Barcelona-målet, hvor 3 pct. af BNP skal investeres i forskning og udvikling. Imidlertid har de fleste andre EU-lande opstillet nye og mere ambitiøse mål for deres investeringer i forskning og udvikling. Bl.a. har Sverige og Finland opstillet mål om at investere 4 pct. af BNP, mens Tyskland har målsætning om at investere 3,5 pct. af BNP. Så hvad skal Danmarks mål være, og hvordan skal det finansieres?