Lande med højere velstand har lavere fertilitet

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

På tværs af verdens lande er der en klar sammenhæng mellem velstandsniveau og fertiliteten (antal fødte per kvinde), jf. figuren.

Det skal ses i lyset af, at højere økonomisk velstand bidrager til bedre ernæring, bedre hygiejniske forhold og medicinske fremskridt. Dette medfører lavere børnedødelighed, som typisk også medfører en (forsinket) reduktion i fertiliteten:

Når lavere børnedødelighed medfører en reduktion i fertiliteten, skal det ses i sammenhæng med, at det afgørende for mange familier i fx fattigere lande er, hvor mange levende børn, de kan regne med at bringe videre til voksenlivet og til at passe forældrene når de bliver gamle. Hvis der er stor risiko for at miste børn undervejs, er der en tilskyndelse til at få flere – og faktisk til at overkompensere. Børnedødeligheden er et gennemsnitstal, så hvis man vil gardere sig mod fx at miste dem alle, taler det for at få lidt flere end den gennemsnitlige risiko tilsiger.

Ser man på udviklingen i fertiliteten siden 1950 er der sket en markant reduktion i fertiliteten, hvilket skal ses i lyset af højere økonomisk velstand.

Læs mere om global befolkning og fertilitet her, her og her (på www.punditokraterne.dk).

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk