Lande med højere velstand har lavere fertilitet

Udgivet d.

10. november 2022 - 17:10

ABCepos

Befolkning

Vækst

På tværs af verdens lande er der en klar sammenhæng mellem velstandsniveau og fertiliteten (antal fødte per kvinde), jf. figuren.

Det skal ses i lyset af, at højere økonomisk velstand bidrager til bedre ernæring, bedre hygiejniske forhold og medicinske fremskridt. Dette medfører lavere børnedødelighed, som typisk også medfører en (forsinket) reduktion i fertiliteten:

Når lavere børnedødelighed medfører en reduktion i fertiliteten, skal det ses i sammenhæng med, at det afgørende for mange familier i fx fattigere lande er, hvor mange levende børn, de kan regne med at bringe videre til voksenlivet og til at passe forældrene når de bliver gamle. Hvis der er stor risiko for at miste børn undervejs, er der en tilskyndelse til at få flere – og faktisk til at overkompensere. Børnedødeligheden er et gennemsnitstal, så hvis man vil gardere sig mod fx at miste dem alle, taler det for at få lidt flere end den gennemsnitlige risiko tilsiger.

Ser man på udviklingen i fertiliteten siden 1950 er der sket en markant reduktion i fertiliteten, hvilket skal ses i lyset af højere økonomisk velstand.

Læs mere om global befolkning og fertilitet her, her og her (på www.punditokraterne.dk).

Relateret artikel

LLO bør tage ja-hatten på og bidrage til at få huslejereguleringen afskaffet

12. september 2024

Skaderne ved huslejereguleringen er ganske enkelt for store til, at vi som samfund kan holde fast i den gamle midlertidige regulering. Hvis LLO derfor bekymrer sig om omfordeling, bør de gå ind for en afskaffelse af huslejereguleringen.

Relateret artikel

FN forventer at verdens befolkning stabiliserer sig på ca. 10 mia. fra 2060

19. august 2024

ABCepos: Siden 1950 er verdens befolkning mere end 3-doblet fra 2½ mia. personer til ca. 8 mia. i 2021. Den historiske udvikling fortsætter dog ikke fremover.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed