74 pct. af pendlere takker nej til en betalingsring
Udgivet d.
22. november 2011 - 12:00
Analyse
Transport
Analysebureauet Norstat har foretaget en meningsmåling for CEPOS, hvor 1000 danskere er blevet spurgt, om de synes en betalingsring er en god idé. Og selvom danskerne er splittede i spørgsmålet om betalingsringen, mener hele 74 pct. af dem, der flere gange om ugen ville skulle passere betalingsringen, at det er en dårlig idé at indføre en betalingsring.
”Betalingsringen rammer primært pendlerne, og det er derfor heller ikke overraskende, at 74 pct. af pendlerne grundlæggende er imod opførelsen af en betalingsring. For en gennemsnitlig pendler vil betalingsringen nemlig betyde en ekstra skatteregning på 11.000 kr. om året bare for at komme på arbejde. Det er en ekstra skat på arbejde i en tid, hvor vi fremover vil mangle arbejdskraft, og det er vi ikke godt tjent med”, siger Mia Amalie Holstein, specialkonsulent i CEPOS.
”Meningsmålingen viser ikke overraskende at Region Hovedstadens borgere er de største modstandere af betalingsringen. Her mener 58 pct. af alle borgere at betalingsringen er en dårlig ide. Omvendt er flertallet i Region Midtjylland og Region Nordjylland positive overfor ideen om en betalingsring om København, idet kun 46 pct. mener at betalingsringen er en dårlig ide. Hvis Regeringen ønsker at øge væksten og få folk til at arbejde mere, er de nødt til at lytte til de borgere, der rent faktisk vil blive ramt af betalingsringen. Borgernes modvilje mod betalingsringen og den ekstra udgift, de får herved, kan nemlig nemt lægge en dæmper på deres vilje til at arbejde mere”, siger Mia Amalie Holstein.
Meningsmålingen viser også, at foruden pendlerne, er særligt de ældre og unge modstandere af betalingsringen.
”Foruden at 75 pct. af pendlerne synes, at en betalingsring er en dårlig ide, så er det også vigtigt at huske på, at en betalingsring vil give et samfundsøkonomisk tab for Danmark på 8 mia. kr. Dvs. når man opgør alle fordele og ulemper ved betalingsringen, så stilles samfundet samlet set dårligere”, udtaler Mia Amalie Holstein, specialkonsulent i CEPOS.
CEPOS har i tidligere notater blandt andet vist, at betalingsringen vil resulterer i et samfundsøkonomisk tab på 8 mia. kr., samt at biltrafikken over betalingsringen har været faldende siden 2000.
Derfor er havvind kun en gevinst uden statsstøtte
Efter årtier med omfattende statsstøtte til vedvarende energi traf et flertal af politikerne for to år siden den kloge beslutning, at den påtænkte massive udbygning med havvind i Danmark skulle ske uden statsstøtte.
”Floppet” vindudbud er godt for Danmark
”Totalt flop”. Sådan blev det store udbud af ny havvind i Nordsøen for nylig udråbt af politikere, presse og lobbyister.