CEPOS logo

Grøn trepart: Stor ros til politikerne for at lytte til CEPOS’ anbefalinger

Udgivet d.

20. november 2024 - 13:24

Nyheder

Pressemeddelelse

Regeringen og Folketinget fortjener stor ros for at have indført en pris på udledning af drivhusgasser – også i landbruget, som CEPOS har sat på dagsordenen

”Prissætningen af drivhusgasser er nødvendig for at nå Danmarks klimamål på en omkostningseffektiv måde uden behov for massiv detailregulering. Det er positivt, at det politisk er lykkedes også at omfatte udledningerne fra landbruget, selvom de er klart de vanskeligste,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Otto Brøns-Petersen peger dog på svagheder i aftalen, særligt med hensyn til udformningen af bundfradraget i CO2-afgiften for landbruget.

“CO2-afgiften i landbruget burde have været udformet, så bundfradraget ikke svækker de klimamæssige incitamenter,” siger Otto Brøns-Petersen.

Han understreger samtidig, at aftalen vil føre til mindre landbrugsproduktion, hvilket er en konsekvens af det politiske mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent inden 2030. CO2-afgiften er blot et redskab – og det mest omkostningseffektive til at opnå det politisk valgte 70 procentmål fra 2019.

”Det bør være sidste gang, politikerne vedtager et klimamål uden på forhånd at have gjort sig klart, hvilken effekt det vil have, hvad det vil koste det danske samfund, eller hvordan det skal nås. Men det er trods alt positivt, at man nu har valgt at anvende en relativ omkostningseffektiv vej til at målet.”

Analyse: Sådan bør landbrugets drivhusgasser håndteres

Landbruget fylder for meget i det danske klimaregnskab til at blive undtaget. Med de mål og krav, politikerne har valgt, ville det blive væsentligt dyrere, hvis landbruget ikke skal betale samme pris, viser analyse fra CEPOS.

Traktor på mark med vindmøller i baggrunden
Relateret artikel

Børn af forældre i lavtlønsjob bryder den sociale arv

1. januar 2001
Denne analyse omhandler social arv målt ved indkomstmobilitet. Det undersøges, i hvor høj grad børnenes indkomst som voksne er påvirket af deres forældres indkomst, da de var børn. I analysen følges 46.000 børn, som er født i 1985 og som i 2020 er 35 år. Det fremgår af ana-lysen, at der er social arv i Danmark. Undersøgelsen indikerer, at det er forældrenes beskæf-tigelsessituation i højere grad end deres indkomst, som bestemmer, om børnene lander i lav-indkomstgruppen:
Relateret artikel

Efter ny ydelse: Forskellen på at være arbejdsløs og gå på arbejde er cirka 3.000 kroner

1. januar 2001
Tænketanken Cepos har for Berlingske regnet på, hvad regeringens nye ekstra børnetilskud betyder i kroner og øre for kontanthjælpsmodtagere. Gevinsten ved at tage et lavtlønsjob bliver mærkbart mindre, mener cheføkonom Mads Lundby.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed