Pressemeddelelse
CEPOS udsender i dag en analyse om aftalen om at øge forsvarsbudgettet frem mod 2033 (vedhæftet). Cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen kan træffes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.
”Der er indgået en aftale om at nå NATO-målsætningen om at bruge 2 pct. af BNP på forsvarsudgifter frem mod 2033. Det svarer til 18 mia. kr. ekstra i merudgifter. Finansieringen kommer i høj grad via underskudsfinansiering. Der stiles nu efter et underskud på 0,5 pct. af BNP,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Jeg havde gerne set, at man i stedet finansierede via arbejdsmarkedsreformer eller omprioriteringer på det offentlige forbrug. Man skal tænke på, at der skal ansættes mange tusinde nye soldater og det vil dræne det private arbejdsmarked. Underskudsfinansieringen ser jeg som en second best. Men det er klart bedre end skattestigninger,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Aftalen indebærer, at råderummet nu er brugt frem mod 2033. Der er ikke plads til varige offentlige udgifter på de næste 11 finanslove. Hvis man f.eks. varigt vil øge udgifterne til sundhedsvæsenet eller lette skatter, så er der ikke råderum til det. Det vil kræve ny finansiering. Her er det positivt, at statsministeren i går nævnte, at man kan øge råderummet via nye reformer. Hun nævner ikke højere skatter,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS
Resumé
-
Der er indgået en aftale om at forsvarsudgifterne frem mod 2033 skal op på 2 pct. af BNP (svarende til en forøgelse på 18 mia. kr.) og dermed nå NATO-målsætningen.
-
Finansieringen kommer via træk på råderummet samtidig med at der stiles efter et underskud på 0,5 pct. af BNP i 2030.
-
Dermed aflyses målet om offentlig balance i 2030 som det fremgår af det røde forståelsespapir.
-
Forsvarsaftalen tømmer det økonomiske råderum frem mod 2033.
-
Det umiddelbare råderum på 53 mia. kr. ”spises” op af demografisk træk på 351⁄2 mia. kr. og forsvarsudgifter på 18 mia. kr. Dermed er der intet råderum til andre udgiftsforøgelser i de 11 næste finanslove.
-
Råderummet kan fx udvides gennem reformer af fx SU, efterløn, kontanthjælp, dagpenge samt inflationsregulering af overførselsindkomster.